صدا و عایق صدا چیست؟
صدا بعنوان پدیده ای احساسی که توسط یک ارتعاش ،گوش انسان را تحریک می نماید،اولین وسیله ی ارتباط انسانها با یکدیگر،ارتباط با طبیعت و حتی ارتباط با اشیا ساخته شده توسط خود انسان، شناخته شده است. فیزیک و ماهیت صدا،شاخه ای از علم فیزیک است که با انعکاس و کیفیت صدارسانی سر و کار دارد که در آن یک جسم در حال ارتعاش،حالت ناپایدار موجی شکلی در محیط پیرامون خود پدید می آورد که این امواج هرچه از منبع ارتعاش دورتر می گردند،انرژی آنها توسط محیط جذب و بتدریج از بین می روند.
بطور کلی سرچشمه های صوتی(منابع تولید کننده ی صدا) به سه دسته ی نقطه ای،خطی وصفحه ای تقسیم می شوند:
سرچشمه های نقطه ای
- به سرچشمه هایی گفته می شود که در آنها امواج صوتی از همه ی جهات به صورت کروی منتشر شده و سرچشمه ی صدا در مرکز کره قرار دارد،مانند صدای یک انسان یا بلندگو.
سرچشمه های خطی
- اگر چندین سرچشمه ی نقطه ای در یک جهت امتداد یابند(مانند صدای بزرگراه)سرچشمه خطی تشکیل می گردد که امواج صوتی را به صورت استوانه ای پخش خواهد کرد.
سرچشمه های صفحه ای
- اگر سرچشمه های نقطه ای در دو جهت امتداد یابند،یک سرچشمه ی سطحی را بوجود می آورند(مانند صدای حضار در یک سالن).
حال بهتر است بدانیم که این امواج صوتی که توسط یکی از این سرچشمه ها تولید می شوند تحت تاثیر شرایط محیطی قرار می گیرند مثلا صدای حاصل از یک منبع صوتی همواره در جهت باد بیشتر است یا اینکه امواج صوتی در مرز برخورد از یک محیط گرم با سرعت بالا به یک محیط سرد با سرعت کم،تمایل به انحراف داشته که به آن پدیده ی انکسار می گویند.حال با توجه به این توضیحات امواج صوتی پس از تولید و انتشار در صورت برخورد با یک سطح،بخشی از امواج رو منعکس ،بخشی را جذب و بقیه ی آن عبور یافته و منتقل می گردد که نسبت این مقادیر بستگی به جنس و خواص فیزیکی ماده ی موردنظر دارد.
انواع صدا
نغمه ی ناب
- صدایی است که دارای یک فرکانس ثابت(تعداد نوسانات کامل امواج در یک ثانیه از نقطه)است که ای نوع امواج در طبیعت موجود نبوده و با دستگاههای الکترونیکی تولید می شوند و معمولا گوش دادن به این نوع صداها خسته کننده می باشد.
نغمه
- صدایی است که از چند فرکانس مربوط به هم تشکیل شده باشد مانند صدای موسیقی.
نوفه
- به صداهای ناخواسته یا آزاردهنده ای که به هر دلیلی بر فعالیت روزانه ی ما و تمرکز فکری و حتی در ارتباط گیری انسان ها با هم اثر منفی بگذارد نوفه می گویند.
که در این مواقع باید برای فراهم آوردن یک صدای خوب در یک محیط به سه نکته دقت کافی را داشته باشیم:
- کنترل و رسیدن صدای خوب به هر شخص بطور مستقیم باشد
- جلوگیری از ایجاد نویز یا نوفه از طریق انتخاب برای دوری از آلودگی صوتی مانند دیوارهای دوجداره،مصالح جاذب و قرار دادن فضاهای واسطه ای چون کریدور
- استفاده از سیستم های صوتی ایده آل که در واقع تقویت صدا توسط بکارگیری میکروفونها و بلندگوها و آمپلی فایرهاست.
آکوستیک چیست؟
واژه ی آکوستیک از واژه ای یونانی به معنی قابل شنیدن آمده است و به علم تولید،انتشار و دریافت و اثرات صدا آکوستیک می گویند و بسیاری از مردم به اشتباه فکر می کنند که آکوستیک ماهیتی کاملا موسیقیایی یا معماری دارد در حالیکه آکوستیک شامل مطالعه آلات موسیقی و فضای معماری می شود،همچنین طیف وسیعی از موضوعات را شامل می شود ازجمله:تصویربرداری پزشکی،لرزه شناسی،ارتباطات و ….
حال بدانیم که برای تولید امواج آکوستیکی،ارتعاشهایی را که سبب تولید و انتقال موج های آکوستیکی می شوند را برحسب حدود فرکانسشان به سه دسته تقسیم می شوند:
- ارتعاشهای صوتی که در ایجاد صدا موثرند و با گوش شنیده می شوند(20-15000HZ)
- ارتعاشهای فراصوت(از فرکانسهای بالاتر از 15000HZ)
- ارتعاشهای فروصوت با فرکانسهایی از حدود 20HZکه با این اوصاف مشخص می شود که محدوده ی شنوایی انسانها چیزی حدود(20-20000HZ)است.
تمام هدف شرکت ما فراهم آوردن کنترل آکوستیکی می باشد.شاید سوال شما این باشد که اصلا کنترل آکوستیکی چیست؟برای پاسخ به این سوال لازم است که دو مفهوم را توضیح دهیم یکی صوت مستقیم است که عبارتست از صوتی که در یک فرم کروی منتقل می ود و از منبع بطور مستقیم به گوش شنونده می رسد که این فرم کروی باعث می شود که صوت در تمام جهت ها در یک زمان مشخص حرکت داشته باشند.دومین صوت،صوت غیرمستقیم است که در اثر بازگشت صدا به دریافت کننده بعد از برخورد با یک سطح و در مسیرهای مختلف است.پس می توان تعریفی ساده از کنترل آکوستیکی داشت و آن عبارتست از کنترل انتشار مستقیم و غیرمستقیم (پژواک )صوت . پدیده ی پژواکی که به آن اشاره شد و باید در خیلی از موارد بتوان آن را کنترل کرد در بعضی از مکان ها تحت فرکانس های متفاوت باعث آزار و حتی مختل شدن فعالیت های انسانی می شود که اولین کار مهندسین مجرب شرکت ما کنترل آکوستیکی هر دو نوع صوت است که امروزه با روش های مختلف انجام می گیرد.مثلا در استودیوها و اتاقهای ضبط و سالنهای آمفی تیاتر مسلما بازگشت صدا می تواند پدیده ای آزار دهنده باشد که در این مواقع اولین چیزی که به ذهن افراد می رسد بدلیل نا آگاهی،هزینه های هنگفتی است که بدلیل سودجویی بعضی از فروشنده ها و تولید کننده های داخلی می باشد.قبل از اینکه مایوس شوید و برای داشتن مکانی آرام و کسب آرامش که طبیعتا حق مسلم هر انسانی است ما روش هایی معمولی را به شما ارایه می دهیم.
اما اول اجازه بدید تا با مفهوم ساده اما در عین حال مهمی با نام عایق صوتی آشنا بشویم.
عایق صدا چیست؟
هر نوع وسیله و یا ماده ای که برای کاهش فشار صوتی از منبع تولید کننده تا گیرنده ی صوت استفاده می شود تا بتواند از امواج صوتی ناخواسته ی غیرمستقیم که باعث پژواک صدا می شوند ویا حتی از انتقال امواج ناخواسته ی صدای مستقیم جلوگیری کند،عایق صوتی می گویند.
روش هایی معمولی برای عایق کاری صوتی در دسترس است مانند:
- بستن منافذ ورود و خروج هوا هر منفذی که هوا بتواند از آن عبور کند، صدا را هم می تواند انتقال دهد.کلیه ی منافذ موجود در سقف ها و دیوارها مانند جعبه تقسیم های برق،داکتها،سیم ها و هر جایی را که شی از داخل دیوار یا سقف عبور می کند با بتونه یا فوم پلی اورتان درزگیری کنید.
- جلوگیری از ایجاد کانال های عبور صدا در دیوارها،هنگام ساخت بناهای جدید،کلیدهای برق و دریچه های هوا را درر داخل دیوار مشترک دو فضا،پشت به پشت قرار ندهید.
- مصالح سخت در ساختمان استفاده نکنید زیرا اینگونه مصالح ،صوت را به آسانی از یک مکان به مکان دیگر انتقال می دهند.
- استفاده از یک لایه ی انعطاف پذیر نظیر فوم منبسط شونده جهت جدا نمودن لوله ها از غلاف ها یا سوراخهایی که از آن عبور می کنند.
- استفاده از عایق صوتی در دیوارهای ساختمان های جدید جهت جلوگیری از انتقال صدا بین اتاقهای مجاور حتی به منظور جلوگیری از انتقال صدای نامطلوب جریان سریع آب به هنگام تخلیه ی فلاش تانک توالت،می توانید از لوله های پلاستیکی تخلیه ی آب را عایق بندی کنید.
- استفاده از وسایل خانگی آرامتر،حتی اگر گرانتر از موارد مشابه پرصدا باشد.
- جدا نمودن تجهیزات صدادار از محل های استراحت،استفاده از اتاق های مجزای مجهز به عایق های صوتی می تواند ایده ی خوبی در طراحی منازل باشد همچنین بکارگیری درب های مجهز به عایق بین کلیه ی فضاها،به مقدار قابل ملاحظه ای از انتقال صدا در خانه جلوگیری می کند.
- استفاده از مصالح جاذب صدا در کف ها،دیوارها و سقف ها و استفاده از عایق های صوتی مانند موکت می توانند از عبور صدا جلوگیری کنند.حتی الامکان از بکارگیری کف پوش های سخت مانند سرامیک و بتن باید خودداری کرد.
و ساختن و بکارگیری عایق های صوتی دیگری که مطابق با جدیدترین دانش های روز مربوط به آکوستیک می باشد که گروه مدیس دیزاین تحت نظر کارشناسان فعال و مجرب با سطح علمی بالا از نظر فنی و بروز بودن اطلاعات طی چند سال اخیر در پروژه های مختلف و متنوع موفق بوده و دیگر جایی برای نگرانی بابت قیمت های سنگین و متاسفانه سودجویی و پایین بودن کیفیت کار ارایه شده به بعضی از همنوعان و مدیران عزیزباقی نمی گذارد.یکی از روش هایی که ما به مشتریان خود ارایه می دهیم و تمامی تلاش خود را در جهت تولید کیفیت بالا بکار می بریم، استفاده از پنل های آکوستیکی است.
1 دیدگاه. همین الان خارج شوید
[…] منبع تولید صدا و همچنین گیرنده ی صدا) را کاهش میدهد عایق صوتی میگویند. در واقع به هر پوششی که برای کاهش و یا مقابله […]