Types of sound insulation

عایق صوتی و نقش آن در صنعت ساختمان

عایق صوتی بهترین راه برای مقابله و کاهش صداهای مزاحم و ناخوشایند است. علاوه بر این برای کاهش این صداها می‌بایست در ساخت سازه از روش های نوین ساخت و ساز بهره گرفت. همچنین دو فاکتور جذب و انتقال صوت برای انتخاب مصالح ساختمانی مناسب به منظور کنترل و کاهش صداهای مزاحم، برای ساخت سازه باید در نظر گرفته شود.

برخی از مصالح ساختمانی که صدا را جذب می‌کنند به آسانی صدا را از نقطه ای به نقطه دیگر منتقل می‌کنند. درضمن مصالحی که دارای مقاومت خوبی در برابر صوت هستند نیز موجب بروز انعکاسی برعکس می شوند.

 

عایق صوتی (Soundproofing) چیست؟

عایقی که میزان انتقال انرژی صوتی (با توجه به منبع تولید صدا و همچنین گیرنده ی صدا) را کاهش می‌دهد عایق صوتی می‌گویند. در واقع به هر پوششی که برای کاهش و یا مقابله با انتقال صوت یا همان آلودگی صوتی استفاده گردد. این عایق باعث حذف و یا جذب صوت می‌شود.

 

طبیعت و مکانیزم های انتقال صوت در ساختمان

  • هوابردی یا هوایی
  • ضربه ای یا کوبه ای

 

صداهای هوابردی یا هوایی

 این صداها، صداهایی هستند که در هوا به وجود می‌آیند مانند صدای صحبت کردن، صدای اتومبیل های موجود در سطح شهر و خیابان ها، صدای تلوزیون، سینمای خانگی و …

صداهای ضربه ای یا کوبه ای

 این صدا ها توسط کوبیدن یا ضربه زدن ایجاد می‌شود مانند: بستن درب، صدای راه رفتن افراد طبقه بالایی آپارتمان ها و …

نکته قابل توجه: عایق های صوتی این قابلیت را دارند که بدون استفاده از پارامتر فاصله و همچنین بدون در نظر گرفتن اشیاء و موانع موجود بر سر مسیر صدا، مانع انتقال امواج صوتی ناخواسته شوند.

 

فواید استفاده از عایق صوتی

  • کاهش و کنترل سر و صدا
  • کاهش نشست صدا از محیط خارج به داخل منزل و یا از اتاق مجاور
  • بهبود صدا در اتاق ها
  • محدود کردن سر و صدای ناخواسته و ناخوشایند

 

 

Types of sound insulation

انواع عایق های صوتی

  • پشم شیشه
  • پشم سنگ
  • فوم شانه تخم مرغی
  • پنل آکوستیکی
  • عایق صوتی پلی یورتان پاششی
  • پلی استایرن
  • پنل گچی
  • عایق صوتی سربی
  • دیوارهای پوششی کناف
  • کاشی و صفحات ساخته شده از فیبرهای سلولوزی
  • کاشی هایی از فیبر های معدنی
  • کاشی های فلزی سوراخ دار
  • فوم صداگیر ترکیبی
  • فوم پلی اتیلن

 

پشم شیشه

پشم شیشه یک نوع عایق گرم است که به عنوان عایق صوتی استفاده می‌شود. این عایق جزء عایق های معدنی است که کاربرد های مختلف صنعتی و ساختمانی از قبیل: کانال های هوای از پیش عایق شده، ساندویچ پنل، تانک ها و مخازن، در عایق کاری های حجیم، سیستم های سرمایش و گرمایش، سـقف سـالن هـای شـیب دار و … را دارد.

از مهم ترین مزایای عایق صوتی پشم شیشه نسوز بودن آن است همچنین پشم شیشه بسیار سبک بوده و نصب آن نیز آسان است. عایق صوتی پشم شیشه دارای معایبی نیز می‌باشد که یکی از این معایب جاذب رطوبت بودن پشم شیشه است و دیگری این است که غبارات پشم شیشه باعث ایجاد مشکلات تنفسی برای شخص اجرا کننده این عایق می‌شود.

 

 

پشم سنگ

پشم سنگ از رایج ترین و سالم ترین عایق های حرارتی است. عایق صوتی پشم سنگ به دلیل تراکم بالایی که دارد بسیار مقاوم بوده و علاوه بر این دارای وزن کمی است. پشم سنگ مانند پشم شیشه جزء عایق های معدنی است که از ایــن عایق بــرای عایق کاری چاله هــای آسانســور، راهروهـای فـرار، حفاظــت از ســازه هــای فلــزی، تاسیســات الکتریکــی و … در برابـر حریـق اسـتفاده می‌کنند. مهمترین مزیت پشم سنگ ضد حریق بودن آن است علاوه بر این پشم سنگ دوست دار طبیعت بوده و از نظر سازمان بهداشت نیز کاملا بی ضرر است. از معایب این عایق میتوان به مقاومت کم آن در مقابل رطوبت اشاره کرد.

 

 

فوم شانه تخم مرغی

شکل ظاهری این فوم مانند شانه های تخم مرغ است و معمولا به رنگ تیره (خاکستری ، مشکی) به کار می‌رود. جنس مواد سازنده فوم شانه تخم مرغی از پلی یورتان است (پلی یورتان جزء رایج ترین و جدید ترین مواد در صنعت پلیمرها است). از مزایای این عایق این است که خاصیت جذب صدای بالایی دارد و همچنین صدا را بازتاب نمی‌دهد. مهم ترین و بهترین کاربرد عایق صوت فوم شانه تخم مرغی در استودیو ها است، البته علاوه بر این در مکان های مختلف از قبیل سالن های کنفرانس، تئاترها، سالن های اجتماعات در ساختمان های مسکونی که ازدحام صدا وجود دارد و حتی خودرو کاربرد دارد.

 

پنل آکوستیکی

پنل آکوستیک عایقی انعطاف پذیر است و در عین حال دارای طول عمر و مقاومت بسیار بالایی است. این عایق به دلیل داشتن جنسی از پلی یورتان دارای کیفیت بالایی است. آکوستیک از جمله عایق های صوتی است که به صورت پنل هایی در ابعادی متفاوت تولید می‌شوند. این پنل ها دارای رنگ های مختلفی هستند که در فضاهای گوناگونی کاربرد دارند. از پنل های آکوستیکی به ویژه برای عایق کاری صوتی در استودیوها استفاده می‌شود. مقرون به صرفه بودن پنل های آکوستیکی از مزایای این عایق به شمار می‌رود.

 

 

Types of sound insulation

عایق صوتی پلی یورتان پاششی

یکی از بهترین عایق های صوتی رایج در صنعت را می‌توان عایق صوت فوم پاششی پلی یورتان معرفی نمود. این ماده شیمیایی به دلیل مزایای بالایی که چه در نوع ساختار مواد و چه از لحاظ نوع اجرایی دارد توانسته در تمام کشورهای پیشرفته به عنوان پایدارترین عایق مورد استفاده قرار گیرد.

این محصول دارای دو جزء مایع ایزوسیانات و پلیول بوده که تحت فشار در دستگاه رآکتور به صورت پاشش بر روی سطح اجرا می‌گردد. نوع ضخامت عایق کاملا به میزان جذب صوت مورد نیاز بستگی دارد.  عایق صوت فوم پلی یورتان پاششی با دو نوع دانسیته مختلف هم برای جذب نوفه و هم برای جذب کوبه مناسب و ایده آل می‌باشد. دانسیته ۱۰-۱۵ کیلوگرم بر مترمکعب بهترین عملکرد را برای جذب نوفه (هوابرد) دارد و دانسیته ۵۰-۶۰ کیلوگرم بر مترمکعب بالاترین عملکرد را برای جذب کوبه دارد.

عایق صوت پلی یورتان برای جذب نوفه را اصطلاحا فوم سلول باز و عایق صوت پلی یورتان برای جذب کوبه را اصطلاحا سلول بسته نیز می‌نامند. نکته حائز اهمیت این است که عایق صوت فوم پاششی پلی یورتان نه تنها با دانسیته های ذکر شده بهترین عملکرد را برای جذب صوت دارند بلکه بهترین راندمان عایق حرارتی را نیز شامل می‌شوند.

گروه مهندسی مدیس دیزاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید