Amphitheater

سالن های آمفی تئاتر

آمفی تئاترها دارای قدمتی بسیار تاریخی هستندو در ادوار بسیار دور، استفاده از آنها رونق بسیاری داشت. این مکان‌ها اغلب به عنوان مکانی برای تجمع مردم شهر و سخنرانی و مراسمات پادشاهان روم، جنگ گلادیاتورها، اجرای برنامه‌های سرگرمی و… بکار می‌رفت.

امروزه، مکان­های فرهنگی مثل آمفی تئاترها روز به روز در حال افزایش هستند چون به هر میزان علم و فناوری گسترده تر می شود، موضوعات برای صحبت کردن نیز افزایش می یابد پس داشتن ایده ­های تازه در طراحی استاندارد آن­ها و  دقت وحساسیت  بالا در ساخت( بدلیل زمانبر بودن و صرف هزینه­های زیاد و غیر قابل تغییر بودنشان بعد از تکمیل پروژه) از موضوعات اساسی حتی در زمان فکر کردن به ساخت این اماکن می­باشد.

از آمفی تئاترها می‌توانند برای سخنرانی‌ها، تولیدات نمایشی و سینمایی، کنسرت‌های موسیقی، همایش‌ها و سمینارها و… استفاده قرار کنند و فقط مخصوص ساختمان­های اداری و تجاری نیستند بلکه امروزه در ایده های طراحی ویلا نیز بخش هایی برای سالن آمفی تئاتر، همایش یا کنفرانس نیز در نظر می­گیرند.

 

استانداردهای طراحی سالن آمفی­ تئاتر

منظور از استانداردهای طراحی آمفی تئاتر یعنی ایجاد محیطی متعادل برای نشستن و گوش دادن حضار و صحبت کردن سخنرانان و دید کافی برای هر دو افرادی که در سالن حضور دارند. از طرفی در طراحی پلان معماری باید سیستم های امنیتی و نظارتی، خدمات مختلف و امکانات گوناگون نیز برای سالن آمفی تئاتر در نظر گرفته شوند که در مورد آنها صحبت خواهیم کرد. با توجه به اینکه یک سالن آمفی تئاتر از یک یا چند بخش ورودی،محل انتظار یا لابی،سالن اجرا،خدمات پشت صحنه،نورپردازی و اتاق فرمان،محل نشستن حضار،اتاق­های استراحت،اتاق گریم و …. تشکیل شده است.

برای طراحی دکوراسیون ردیف های وسط باید 14 تا 16 صندلی داشته باشند بجز اینکه در سمت جانبی آن یک درب خروجی قرار گرفته باشد و راهروهای کناری باید فاصله ای بین 150 تا 180 سانتیمتر داشته باشند که در سالن آمفی تئاتر بزرگ این فاصله باید به 180 سانتیمتر می­رسد. راهرو وسطی باید طولی معادل 120 سانتیمتر داشته باشد. طبق استاندارد باید برای هر 6 ردیف یک درب و مسیر خروجی قرار داده شود که بزرگترین مسیر خروجی بین ردیف ها باشد. درب فضاهای آمفی تئاتر و سالن های خروجی هم باید به سمت بیرون باز شوند.قبل از ادامه­ مبحث خوب است بدانیم که  هر سالن آمفی تئاتر عموما از بخش های زیر ساخته شده است:

 

  • بخش پذیرش که شامل ورودی، بخش کنترل بلیط، سالن انتظار یا لابی و غیره
  • آدیوتوریم (Auditorium) که همان سالن اصلی است
  •  سن که از بخش هایی مثل سن اصلی برای اجرا، صحنه، استودیو تمرین، استودیو ضبط و انبار ساخته شده است.

 

در ادامه تلاش می کنیم استانداردهای مربوط به هر بخش را به طور کامل توضیح دهیم.

 

 

Amphitheater

 

 

ابعاد آمفی­ تئاتر

 

آدیوتوریم(سالن اصلی)

اندازه و مساحت یک سالن آمفی تئاتر باید حداقل به اندازه‌ای باشد که بتواند ساعت‌ها تماشاگران را در سالن نگه دارد. معمولاً برای چنین فضاهایی اندازه‌ای برابر 10 متر مکعب به ازای هر صندلی، در نظر می‌گیرند. براساس  این طراحی مدرن سالن های آمفی تئاتر تقریبا به ازای هر 200 صندلی باید 270 متر مربع فضا داشته باشیم. این میزان برای 150 صندلی به 190 متر مربع و برای 75 صندلی به 125 متر مربع می رسد.

برای طراحی دکوراسیون سالن آمفی تئاتر  باید به چندین نکته و استاندارد دقت کرد. ردیف های وسط باید 14 تا 16 صندلی داشته باشند بجز اینکه در سمت جانبی آن یک درب خروجی قرار گرفته باشد.راهروهای کناری باید فاصله ای بین 150 تا 180 سانتیمتر داشته باشند که اگر سالن آمفی تئاتر بزرگ است این فاصله باید به 180 سانتیمتر برسد. راهرو وسطی باید طولی معادل 120 سانتیمتر داشته باشد. طبق استاندارد باید برای هر 6 ردیف یک درب و مسیر خروجی قرار داده شود که بزرگترین مسیر خروجی بین ردیف ها باشد. درب فضاهای آمفی تئاتر و سالن های خروجی هم باید به سمت بیرون باز شوند.

ورودی یا گیشه

در لاکچری ترین خانه های جهان که سالن آمفی تئاتر، همایش و کنفرانس دارند، بخش ورودی به گونه ای باید طراحی شود که افراد هنگام خرید بلیط و قرارگیری در صف و ورود به سالن مشکل نداشته باشند.

طبق استانداردهای نظام مهندسی هر 6 نفر باید 1 متر مربع فضا داشته باشند که اگر به شکل خطی باشند هر 4 نفر حدود 1.87 متر فضا نیاز دارند. اگر سالن آمفی تئاتر بالای 1200 نفر ظرفیت دارد، بخش ورودی یا گیشه باید 240 متر مربع فضا داشته باشد.

اتاق انتظار یا لابی

طبق استانداردهای طراحی سالن آمفی تئاتر، هر فرد باید تقریبا نیم متر مربع فضا داشته باشد بنابراین برای 200 نفر باید حدود 100 متر مربع فضا در نظر بگیرید.

اتاق تعویض لباس

نظارت بر اجرای پروژه های ساختمانی و سالن های فرهنگی مثل آمفی تئاتر پیچیدگی های خاص خود را دارد و ترکیبی از المان های مختلف است. در آمفی تئاتر، اتاق تعویض لباس باید علاوه بر متراژ مناسب، حریم خصوصی نیز رعایت شود. به عنوان مثال برای هر نفر 5 متر مربع فضا باید در نظر گرفته شود و برای 6 نفر با 8 کمد لباس، 48 متر مربع فضا نیاز است. انبار لباس با فضای 5.7 متر مربعی هم باید در طراحی پلان در نظر گرفته شود.

اتاق گریم

گریمورها به فضایی نیاز دارند که ابعاد آن باید با سن ارتباط مستقیم داشته باشد ولی صدا وارد آن نشود. از طرفی نور اتاق گریم باید با نورپردازی حرفه ای تزیین شود.

اتاق نور و صدا

طبق استانداردهای طراحی سالن آمفی تئاتر، اتاق نور و صدا باید اشراف کامل به محل اجرا یا سن داشته باشد به همین دلیل در قسمت پشتی سالن و در ارتفاع مناسب مثل اتاق آپارات قرار می دهند. برای نورپردازی با 4 دستگاه باید حداقل 6 متر مربع فضا وجود داشته باشد و برای صدابرداری با دستگاه تنظیم و ضبط صدا باید 5 متر مربع در نظر گرفت. پلکان های ارتباطی ضروری هستند و انباری به متراژ 12 متر مربع هم لازم است.

کافی شاپ، رستوران و یا سالن غذاخوری

آمفی تئاترهای مدرن، لوکس و لاکچری دارای کافی شاپ، رستوران یا حداقل یک سالن غذاخوری هم هستند. در طراحی سالن آمفی تئاتر لاکچری هر میز 4 نفره باید 7.65 متر مربع فضا داشته باشد بنابراین اگر فرض کنیم در مواقع استراحت 100 نفر تمایل به خرید نوشیدنی یا غذا داشته باشند، باید 24 میز 4 نفره یا حدود 180 متر مربع فضا نیاز است. آشپزخانه هم باید حدود 30 متر مربع فضا داشته باشد و محل فروش یا کانتر هم باید در نظر گرفته شود.

 سرویس بهداشتی

برای طراحی سالن آمفی تئاتر لوکس، بخش مخصوصی هم برای سرویس بهداشتی باید در نظر گرفت که علاوه بر خریم خصوصی باید جنبه های بهداشتی هم رعایت شوند. هر سرویس بهداشتی حداقل 3 متر مربع فضا نیاز دارد که با توجه به ظرفیت سالن باید تعداد مناسب در نظر گرفته شود.

فضای پارکینگ سالن آمفی تئاتر

هر سالن آمفی تئاتر بسته به متراژ و ظرفیت به پارکینگ اختصاصی هم نیاز دارد. برای نگهداری 42 دستگاه خودرو باید حداقل 750 متر مربع فضا در نظر گرفت و اگر این فضا در زیر زمین تعبیه شده باید راه پله و رمپ مناسب هم در پلان معماری قرار داد.

 

اتاق کارگردان

طبق استانداردهای طراحی سالن آمفی تئاتر این بخش باید در کنار سن باشد تا امکان اجرای دستورات به شکل مستقیم ولی مخفی با افراد روی سن در ارتباط باشد. ابعاد این فضا باید حداقل 9 متر مربع باشد.

اتاق گروه موسیقی

فضای مخصوص گروه موسیقی باید به شکلی باشد که سرپرست بر کل افراد نظارت مستقیم داشته باشد و صدا وارد نشود. این اتاق باید حداقل 4 متر مربع فضا برای نگهداری آلات موسیقی داشته باشد و کل فضای اتاق برای قرارگیری افراد و تمرین نیز 16 متر مربع باشد.

اتاق استراحت گروه

این فضا برای استراحت گروه یا افرادی است که بر روی سن اجرا داشته اند. این فضا باید حداقل برای قرارگیری 8 کاناپه و میز مناسب باشد. بنابراین اگر یک گروه 16 نفر است باید حداقل متراژ اتاق استراحت، 40 متر مربع باشد..

اتاق تمرین و مطالعه

بسته به نوع اجرای سن در سالن آمفی تئاتر باید اتاق مخصوص تمرین و مطالعه در نظر گرفت که برای 20 نفر حدود 42 متر مربع نیاز است

اتاق مخصوص مصاحبه

براساس استانداردهای طراحی سالن آمفی تئاتر، این اتاق باید برای قرار گرفتن یک میز کنفرانس بزرگ و 10 صندلی مناسب باشد که حداقل 16 متر مربع است.

اتاق آرشیو

این بخش یکی از مهمترین اتاق های سالن آمفی تئاتر است که آرشیو جلسات و اجراهای مختلف نگهداری می شوند. اتاق بایگانی باید 16 متر، اتاق مسئول آرشیو 9 متر و اتاق مرکز اسناد هم 20 متر مربع باشد.

اتاق حسابداری و بایگانی

در استانداردهای طراحی سالن آمفی تئاتر ذکر شده که برای اتاق حسابداری باید 16 متر مربع فضا در نظر گرفت و برای بخش بایگانی هم 5 متر مربع نیاز است. مرکز کامپیوتر هم 16 متر مربع فضا نیاز دارد.

اتاق ریاست

ریاست آمفی تئاتر هم باید اتاقی با حداقل فضای 35 متر مربعی داشته باشد که هم برای جلسات و هم فضای کاری به همراه دفتر دار مناسب باشد.

 

 

Amphitheater

صندلی سالن آمفی­ تئاتر

ابعاد صندلی  و کیفیت بالای متریال استفاده شده در این صندلی­های آمفی تئاتر، رابطه مستقیمی با ایجاد راحتی افرادی دارد که می‌خواهند از آن استفاده کنند. صندلی‌های آمفی تئاتر و همایش باید به لحاظ ابعاد و اندازه دارای برخی استانداردهای لازم باشند. به عبارت دیگر، عرض صندلی‌ها باید بین ۱۸ الی ۲۴ سانتی متر باشد. متداول‌ترین صندلی‌ آمفی تئاتر دارای عرض ۲۰ سانتی ، ۲۱ سانتی و همچنین ۲۲ سانت است. راحتی صندلی ها نیز ،تحت تأثیر نوع طراحی کف سالن می­باشد که اگر کف شیب دار یا مسطح  باشد به فرد اجازه دهد تا زانوها و پاهای خود را در حداقل فاصله ردیف قرار دهد.

همچنین فرد می تواند از فضای باز زیر صندلی خود و فضای آزاد ایجاد شده توسط پشتی صندلی استفاده کند؛ البته این فضای آزاد با افزایش شیب کف زمین، کم می شود آنچه در طراحی یک صندلی امفی تئاتر استاندارد در نظر گرفته می‌شود، عرض مفید و فضایی است که توسط بازوها و همچنین دسته‌های صندلی‌ها اشغال می‌شود. این المان می‌تواند در راحتی شخص استفاده کننده از صندلی بسیار موثر باشد.

به خاطر داشته باشیم که اگر فضای سالن همایش شما کوچک است و می‌خواهیم از صندلی‌های کوچک‌تر استفاده کنید، باعث محدودیت و عدم آرامش برای شخص استفاده کننده خواهیم شد و طبق دستورالعمل استاندارد سازی صندلی­های آمفی تئاتر،اندازه­ی فاصله­ی ردیف­های صندلی به دو عامل بستگی دارد که یکی از آنها دقیقا اندازه­ی صندلی­ هاست که باید حداقل فاصله برای عبور تماشاچیان را فراهم کندو دومین مورد هم ابعاد صندلی­ها بود که در مورد آن توضیح دادیم.بعد از این موارد به متریال صندلی می­رسیم که بهتر است جنس صندلی­ها از جنس فوم سرد باشد تا در اثر استفاده مکرر و طولانی مدت کیفیت خود را از دست ندهد و در طول زمان دچار تغییر شکل نشود.

از این رو، فوم صندلی سرد تزریقی با دانسیته بالا که توسط روکش پارچه درجه پوشیده شده باشد حداقل ۲۰ سال دوام دارد. اما اگر از فوم گرم استفاده شود، فوم بعد از مدتی حالت ارتجاعی خود را از دست می‌دهد و ظاهر کهنه به خود می‌گیرد.

نکته بعدی در خصوص متریال، استفاده از روکش پارچه‌ای مرغوب است که باید از لحاظ کیفیت پارچه و دوخت درجه یک باشد. بد نیست بدانید که صندلی آمفی تئاتر از مهم‌ترین بخش سالن همایش و پارچه صندلی نیز از مهم‌ترین قسمت صندلی است. انتخاب رنگ پارچه و نوع جنس آن می‌تواند به شیک بودن سالن و زیبایی آن کمک کند.

نمای کف و پشت صندلی اگرچه مهم است، اما می‌تواند از کیفیت پایین‌تری برخوردار باشد. این مورد کمک می‌کند تا قیمت صندلی آمفی تئاتر خیلی زیاد نشود.

از متریال استفاده شده برای نمای کف و پشت می‌توان به نمای کف و پشت MDF ، نمای کف و پشت چوبی، نمای کف و پشت ABS اشاره کرد. شما می‌توانید بنابر نوع سالن و رنگ‌بندی آن از این نوع متریال‌ها استفاده کنید. پیشنهاد می‌شود اگر در سالن از تزئینات چوبی استفاده شده، نمای چوبی پشت صندلی‌ها می‌تواند هارمونی زیبایی به فضای سالن ببخشد.اما استفاده از چوب می‌تواند هزینه نهایی را افزایش دهد.

به این خاطر می‌توانید از مواد ABS که از مشتقات پلاستیک است، استفاده کنید؛ این موارد به دلیل فشرده شدن بسیار مقاوم و نشکن هستند. قطر این متریال می‌تواند از قطر ۲ میل تا قطر ۴ میل متفاوت باشد. دسته صندلی بهتر است از چوب و یا انتگرال استفاده شود که هر دو دارای کیفیت بالایی هستند. دسته صندلی چوبی می‌تواند از چوب راش باشد، اما دسته انتگرال از مشتقات پلاستیک و ضد خش و پارگی است.

 

 

 

Amphitheater

استانداردهای سالن آمفی تئاتر

پلان سالن آمفی تئاتر

مطابق استاندارد سالن­های آمفی­تئاتر باید در ردیف وسط حدود 14 تا 16 صندلی وجود داشته باشد و اندازه­ی راهروهای وسط120 سانتیمتر می­باشند که به ازای هر 6 ردیف یک مسیر خروجی طراحی می­شود.فاصله­ی راهروهای کناری150 تا 180 سانتیمتر است که عدد 180 مربوط به سالن های بزرگ می­باشد.

شیب سالن آمفی تئاتر

شیب آمفی تئاتر  که حداکثر 10 درصد می­باشد(بغیر از شیب زیاد که بصورت پله پله طراحی می­شود) باید به گونه ای باشد که هر شخص که در آمفی تئاتر حضور دارد هم بتواند پایین سن و هم بالای سن را تماشا کند و نکته­ی بعدی اینکه اختلاف ارتفاع هر فرد برای دید مناسب به سن 12 سانتی­متر باشد

زوایا نسبت به سن

در استانداردسازی زوایا نسبت به سن باید نسبت به ردیف اول حداکثر زاویه که 110 درجه است رعایت شود و در ردیف وسط 60 درجه و در ردیف آخر حداقل زاویه که 30 درجه است را باید لحاظ کنیم که این امر ملاکی برای تعیین فاصله افراد تا سن می باشد. فاصله ی اولین ردیف تا سن حداقل ۳ متر و عمق سالن آمفی تئاتر 4تا 6متر می­باشد.

ضخامت سقف و سقف کاذب سالن آمفی­ تئاتر

ضخامت سقف آمفی تئاتر ۱/۱۸  برای سازه های بتنی  و ۱/۲۰ برای سازه های فولادی است. حال اگر عرض آمفی تئاتر ۲۰ باشد برای سازه­های فولادی ۱ متر و برای بتنی۱.۱۰ متر می باشد.سقف کاذبی هم که در سالن های آمفی تئاتر کار شده­اند و معمولا بصورت منحنی هستند که در  آکوستیک کردن فضا و پخش یکنواخت صدا در سالن آمفی تئاتر موثرند،باید حدود 150 سانتی­متر (به اندازه­ی حرکت یک آدم برای تعمیرات )باشند.

چیدمان صندلی­ها

از دیگر عوامل بسیار مهم و تعیین کننده در کیفیت فضا در ضوابط طراحی آمفی تئاتر ، چیدمان مبلمان و صندلی های آن است. عواملی همچون مسائل زیبایی شناختی، مسائل فنی، جانمایی تجهیزات و تاسیسات برقی، سیستم های روشنایی، کفپوش، دیوارپوش و … در طراحی و چیدمان صندلی های سالن آمفی تئاتر موثر هستند. چیدمان صندلی ها طبق استاندارد طراحی آمفی تئاتر بر وضع آکوستیک سالن موثر است.

نوع چینش صندلی ها باید به گونه ای باشد که دید کامل به صحنه داشته باشند و نقطه کوری در سالن وجود نداشته باشد. چیدمان صندلی ها در سالن های آمفی تئاتر در چند مدل گسترده، گود، قاره ای و ساده یا ردیفی صورت می گیرد. در ادامه این روش ها به تفکیک معرفی می شوند.

چیدمان قاره ای سالن آمفی تئاتر

در روش قاره ای بر اساس استاندارد طراحی آمفی تئاتر ، صندلی ها حول یک مرکز و به صورت مورب و قطاع یک دایره چیده می شوند. در این روش محدودیتی در تعداد صندلی ها وجود ندارد. می توان هر تعداد صندلی را در هر ردیف جای داد. به ازای تعداد صندلی های بیشتر برای ردیف ها، می توان راهرو ها را عریض تر طراحی نمود.

چیدمان گسترده سالن آمفی تئاتر

چیدمان گسترده برای سالن هایی با ظرفیت و ابعاد کوچک و نمایش های کوتاه مناسب تر است. در چیدمان گسترده فضای نمایش یا سن باید تا جای امکان عمیق باشد و فاصله بیشتری با ردیف تماشاگران داشته باشد.

چیدمان گود در ضوابط طراحی آمفی تئاتر روباز

سومین روش بر اساس استاندارد طراحی آمفی تئاتر ، چیدمان گود است که برای آمفی تئاتر های روباز کاربرد بیشتری دارد. در این روش پخش صوت و ارتباط شنوایی بین مجری و تماشاچی بسیار مناسب بوده و اجرای سخنرانی ها در سالن هایی با روش چیدمان گود بسیار کاربردی است.

چیدمان ردیفی سالن آمفی تئاتر

از دیگر روش های چیدمان صندلی ها در استاندارد طراحی آمفی تئاتر ، روش ساده ردیفی است که صندلی ها در راستای هم چیده می شوند و فرم خاصی در چیدمان آن ها وجود ندارد. اگر در دو طرف ردیف، راهرو وجود داشته باشد، تعداد صندلی ها ۱۴ تا ۱۶ عدد است ولی اگر تنها یک راهرو برای هر ردیف تعبیه شود، تعداد استاندارد صندلی ها، ۷ تا ۸ عدد است.

 

 

Amphitheater

تجهیزات سالن آمفی ­تئاتر

سیستم صوت حرفه ای آنالوگ یا دیجیتال Full HD/HD/SD/4K

سیستم صوتی آمفی تئاتر از جمله تجهیزاتی است که انتخاب آن نیاز به تبحر و مهارت دارد. اجراهای روی صحنه یا همان تئاترها در ابعاد بزرگ و متوسط و کوچک و با جمعیت‌های مختلف برگزار می‌شوند. برای اجرای هر چه بهتر، تجهیزات صوتی باید به گونه‌ای باشد که صدای بازیگران و مجریان به تمام سالن به طور یکنواخت و واضح برسد. به علاوه، در سالن‌های بزرگ تجهیزات باید با فاصله مناسب و متراکم نصب شوند.

طراحی سیستم صوتی سالن آمفی تئاتر، باید به بهترین حالت ممکن انجام شود تا در نهایت خروجی با کیفیت و پر قدرتی به ما بدهد. به غیر از سیستم صوتی، از دیگر مواردی که در کنترل و پخش صدا در سالن‌ مهم است، عایق بودن دیوارها نسبت به سر و صدای محیط خارجی و عدم ایجاد بازگشت صداست. مهم‌ترین نکته دیگر تعداد بلندگوها و  میکروفن‌هاست که باید حتما در نظر گرفته شود.

 

  • دستگاه ضبط تصویر
  • سیستم صوت حرفه­ای آنالوگ یا دیجیتال
  • پخش تصویر حرفه­ای
  • دستگاه نورپردازی حرفه­ای سالن آمفی تئاتر
  • سیستم نور عمومی
  • دیوایس اعلام و اطفا حریق
  • سیستم برق اضطراری و ups
  • دیوایس هواساز،سرمایش و گرمایش
  • سیستم مدیریت هوشمند آمفی­ تئاتر و BMS

 

برای آگاهی بیشتر لطفا با شماره های ذکر شده،تماس حاصل فرمایید.

021-26413369

021-26709572

گروه مهندسی مدیس دیزاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید