جاذب های صوتی و انواع آن
جاذب های صوتی و پنل های آکوستیکی به سه دسته ی عمده تقسیم می شوند:جاذب ها(ابزوبرها)،دیفیوزر(پخش کننده ها)،بیس ترپ ها
جاذب ها
دارای ساختاری هستند که موجب جذب صدا می شود و از بازگشت صدا جلوگیری می کنند. طبق قانون بقای انرژی، انرژی نه از بین می رود و نه به وجود می آید؛ بلکه از نوعی به نوع دیگر تبدیل می شود. به همین علت، انرژیِ صدایی که در اتاق منتشر می شود، در برخورد با مواد، به اشکالی دیگر تبدیل می شود که میزان این تبدیل به توانایی مواد در جذب بستگی دارد. مواد جاذب به سه دسته تقسیم می شوند: جاذب های متخلخل، جاذ ب های پنلی(پوسته ای) و جاذب های رزونانسی.
جاذب های متخلخل
در اثر برخورد موج صدا با سطح ماده متخلخل،ذرات هوایی که در داخل خلل و فرج آن وجود دارند،به لرزش در می آیند.همچنین مسیر حرکت موج به علت اصطکاک سایشی که با ذرات ماده وجود دارد تغییر کرده و اندازه ی حرکتش کاهش می یابد که این پدیده باعث می شود که انرژی صدا به گرما تبدیل شود.
انواع مواد جاذب متخلخل
- پشم معدنی و پشم شیشه
پشم معدنی از موادی مانند شن،سنگ بازالت و … ساخته شده است.مواد خام در دماهای بالا ذوب شده و به صورت رشته رشته به حالت جامد تبدیل می شوند.رشته ها به هم متصل شده و محصول را درست می کنند.مواد خام اصلی سازنده ی شیشه و پشم شیشه که همان شن،سنگ آهک و سود است یکسان می باشد.اما در پشم طبیعی تولید شده،آرایش،جهت گیری و ابعاد الیاف ها و همچنین چگالی محصول،جذب آکوستیکی را تعیین می کنند.
قابلیت آکوستیکی پشم طبیعی با چگالی(نسبت وزن شی به حجمش)متغیر است.علاوه بر آن قطر الیاف نیز یک فاکتور تعیین کننده است.پشم طبیعی معمولا ساختار لایه لایه دارد به همین علت بنابر آنکه صدا بصورت موازی یا عمود بر الیاف ها به سطح جاذب برخورد کند،مواد دارای خواص آکوستیکی متفاوت هستند.البته در مورد مصرف پشم شیشه باید گفت که بدلیل فشردگی و جرم کمی که دارد از آن بعنوان عایق حرارتی و صوتی استفاده می شود ولی بدلیل گرانی بیشتر ،استفاده از پشم شیشه به صرفه تر و کم هزینه تر است چون هر دو پشم دارای ویژگی مشترک هستند مانند غیر قابل احتراق بودن و در آتش نسوختن و همچنین و ضد آب بودن بسته به استفاده کارفرمایان محترم و تدابیر مخصوصی که برای پروژه های خود دارند استفاده از هر دو پشم توصیه می شود هر چند نگرانی هایی هم در ارتباط با پشم شیشه مانند تحریک پوست،چشم و لوله تنفسی وجود دارد که طبق گفته ی کارشناسان اگر این الیاف ها دارای قطری کمتر از 3 میکرومتر باشند می تواند براحتی وارد شش ها شده و باعث سرطان شوند ولی برای عایق گرما بودن گزینه ی مناسبی هستند از این رو شیشه به عنوان عایق ترجیحی برای روکش های نمایشی، حفره ها، سازه های فولادی، تهویه مطبوع و عایق های بالای سقف مورد استفاده قرار می گیرد همچنین علاوه بر داشتن خاصیت عایق بودن گرما، در کاربردهای صوتی،پشم سنگ باعث کاهش شدت با تراکمی به میزان نصف جرم می باشد و این دقیقا دلیلی بر کارایی مطلوب آن است زیرا در هنگام برخورد صدا با مانع ، قسمتی از موج جذب مانع شده و قسمتی دیگر از درون مانع منتشر می شود بنابراین در پشم شیشه به دلیل دارا بودن سطح بالای جذب صوت یا در اصطلاح سطح میرایی بالایی که برای امواج صوتی وجود دارد، باعث کاهش میزان انعکاس صوت شده و شدت صوت را کاهش می دهد.
این همان اصلی است که با استفاده از قرار دادن شانه های تخم مرغ بر روی دیوار های استودیو برای ضبط صدا صورت می گیرد.
- فوم
فوم ها می توانند دارای ساختار باز و یا بسته باشند.در ساختار سلول باز ،حفره ها توسط مسیرهایی به هم متصلند و جذب بیشتری را شاهد هستیم ولی در ساختار بسته مسیری برای عبور صدا در بین حفره ها وجود ندارد بنابراین جذب کمتری صورت می گیرد.این دسته از جاذب ها دارای این ایراد بوده که قابل اشتعالند و حتما در هنگام نصب،مخصوصا در ساختمان،باید میزان اشتعال آن ها مورد بررسی قرار گیرد.
در زیر به انواع فوم های عایق اشاره می کنیم:
- فوم عایق آکوستیک پلی یورتان
فوم عایق صوتی پلی یورتان یکی از پرمصرفترین نارساناهای صوتی و حرارتی در صنعت می باشد. پلی اورتان یا یورتان دارای اشکال گوناگونی است که از معروفترین انواع آن می توان به عایق پاششی پلی یورتان و عایق حرارتی پلی یورتان اشاره کرد.
ابتدا از این فوم پاششی در هواپیماهای نظامی استفاده میکردند اما با گذشت زمان این ماده در عایقکاری ساختمانها نیز مورد استفاده قرار گرفت.
انواع عایق پاششی پلی یورتان
عایق های پلی یورتان در انواع گوناگونی وجود دارند که دو نوع معروف آن عبارتند از
عایق پاششی پلی یورتان حرارتی
- اگر سلولهای بسته در عایق به کاررفته زیاد باشد این عایق یک عایق پاششی پلی یورتان حرارتی مطلوب به حساب میآید که چگالی آن باید بالا باشد. در این حالت سلولهای بسته در عایق زیاد خواهد گشته و به عنوان یک عایق حرارتی بسیار عالی عمل میکند. بعد از اسپری فوم و اتمام عمل پاشش، عایقهای اضافی به وسیله اره برش داده شده تا سطح کاملا یکنواخت و مناسبی بدست آید.
عایق پاششی پلی یورتان صوتی(اسپری فوم)
- از آنجایی که در این عایق سلولهای باز زیادی وجود دارد، باعث میشود حفرههای هوایی در این نوع عایق به وجود آید که امواج صوتی را جذب میکنند. این نوع عایق عملکرد خوبی در عمل عایق کاری صوتی دارد به همین دلیل از آن به عنوان عایق صوتی استفاده میشود. موادی که در ساخت پلی یورتان به کار رفتهاند، مایع هستند برای همین بهصورت اسپری تولید میشوند و به داخل فضاهایی که باید عایق شوند، پاشیده میشود. این عایق کاربردهای فراوانی دارد که تعدادی از آنها را در ادامه بیان میکنیم:
سقف سولهها و سالنهای کنفرانس و سینماها،دیوارهای جانبی و میانی،کف اتاق و سالن و سولهها،اتاقهای زیر شیروانی بادگیر،اتاقهای زیر شیروانی غیر بادگیر.در موقع اجرای عایق پاششی پلی یورتان صوتی باید نکاتی را رعایت کنیم تا عایق ،حداکثر کارآیی خودش را داشته باشد که این نکات شامل موارد زیر است:
محیط
محیطی که باید عایق کاری شود حتما تمیز و عاری از مواد شیمیایی و روغنی باشد، زیرا اگر بستر کار تمیز نباشد چسبندگی عایق به طور کامل صورت نمیگیرد.
دما
دمای محیط باید بین 4 تا 48 درجه سانتیگراد تنظیم شود تا بتوان نتیجه مطلوب و ایدهآل را از اجرای این عایق کسب نمود. در صورت مناسب نبودن دما، هم واکنش شیمیایی دو جزء تحت تاثیر قرار میگیرد و هم عایق خواص فیزیکی خود را از دست خواهد داد.
رطوبت
در سطح کار نباید رطوبت در هر شکلی وجود داشته باشد، زیرا برای اجرای کار مشکل ایجاد می نماید. این رطوبت خواه به شکل برف و باران باشد یا نم شست و شوی دیوار، یا به صورت یخ، در هرصورت نباید رطوبتی وجود داشته باشد.
ویژگیهای عایق پاششی پلی یورتان صوتی
این عایق پس از پاشش بر روی سطوح تا 50 برابر افزایش حجم پیدا میکند زیرا چگالی پایینی دارد که این موضوع باعث شده که در برابر صوت عایق خوبی باشد. پاششی بودن اصلیترین ویژگی این محصول است زیرا هم دسترسی به نقاط دور را آسان میکند هم پس از اسپری فوم و پف کردن به شکل سازه در میآید و هیچگونه حفره یا منفذی باقی نمیماند. سرعت بالای اجرا یکی دیگر از ویژگیهای آن میباشد که میتوان روزانه بر روی بیش از 300 مترمربع کار کرد.
عایق پاششی پلی یورتان صوتی (Acoustic polyurethane spray insulation) در قسمتهای مختلف ساختمان به عنوان عایق صوتی و یا حتی عایق صوتی-حرارتی به کار برده میشود. به طورمثال برای دیوارهای خارجی و نمای ساختمان به عنوان عایق صوتی- حرارتی استفاده میشود ولی در موتورخانهها، آسانسورها و سقف طبقات تنها به عنوان عایق صوتی کاربرد دارد. فوم عایق پاششی پلی یورتان صوتی باید در دمای 15 تا 26 درجه سانتیگراد نگهداری شود.
- تجهیزات لازم برای افزایش یا کاهش دما را لازم است حتما در اختیار داشته باشید.
- مواد داخل کانتینرها در زمان اجرا باید در دمای 26 تا 32 درجه سانتیگراد ثابت باشد.
- به کمک دماسنج دیجیتال یا لیزری درجه حرارت باید مشخص شده باشد.
- بشکههایی که حاوی پلی یورتان هستند را بهتر است روزی یک بار به مدت 20 دقیقه توسط غلتکهای پرسرعت غلت داد، زیرا این کار بر روی کیفیت نهایی تاثیر میگذارد.
همچنین درباره ی اجرای عایق پاششی پلی یورتان صوتی بهتر است موارد زیر را بدانیم
- بخار در داخل این عایق نفوذ میکند.
- فشار پاشش دستگاه در هنگام اجرا باید روی 1000 تا 1500 باشد.
- اگر دما پایین باشد برای مخلوط کردن مطلوب به زمان بیشتری نیاز است.
- زمان اجرا باید توسط مخلوط کن صنعتی سه پره، بشکه را با سرعت بالا میکس کرد.
- هنگام انتقال مواد گرم از بشکه به تفنگ، دمای دستگاه باید روی 46 تا 60 درجه سانتیگراد تنظیم شود.
- عایق صوت پلی یورتان سلول باز سد بخار نیست و تنها برای صدا در محیط داخلی مناسب است.برای همین در مکانهایی که هم صدا زیاد است و هم رطوبت بالا وجود دارد باید یک عایق رطوبتی جداگانه نصب شود.
- ضخامت عایق پلی یورتان با توجه به شدت آلودگی صوتی آن محیط تعیین میشود و از 5 تا 15 سانتیمتر پاشیده میشود.
در محلی که پاشش فوم قرار است انجام گیرد نباید عملیاتی مانند برش با مشعل و جوشکار و شعلههای آتش و … قرار بگیرد، زیرا به سرعت شعلهور میشود.
ویژگی های عایق پاششی پلی یورتان در صنعت ساختمان
با افزایش حجم عایق صوتی پلی یورتان پاشیده شده می توان تمامی منافذ محل عایق مورد نظر را به خوبی پوشش داد. از این عایق صوتی می توان به عنوان بهترین جایگزین برای پشم سنگ استفاده کرد که از نظر طول عمر و قیمت، بسیار مناسب است.
این نوع عایق بیشترین کاربرد را برای دیوارهای مشترک بین واحدهای مسکونی، دیوارهای موتورخانه، استودیوهای ضبط صدا و … دارد. همچنین به عنوان مناسب ترین پرکننده دیوارهای گچی و کناف دار، به دلیل سلول باز بیشترین میزان جذب صدا را دارند.
با توجه به تاییدیه مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، با اجرای یکپارچه و بدون درز بر روی سطوح، طول عمر این نوع عایق بدون ترک و ریزش از سطح بیش از 25 سال می باشد. همچنین به دلیل افزایش چسبندگی روی سطوح و وزن بسیار کم فوم پلی یورتان، باعث افزایش مقاومت در برابر خوردگی سازه ساختمان شده و از افزایش وزن سازه جلوگیری می کند. این نوع عایق ها مقاومت بالایی در برابر ضربه دارند.
فوم عایق آکوستیک اکس پی اس (XPS)
فوم اکس پی اس هم از عایقهای چندمنظوره است. این ماده هم عایق صوتی است و هم عایق خوب حرارتی و رطوبتی است. این فوم از ترکیب پلی استایرن با عوامل سازنده فوم به دست میآید. از ویژگیهای فوم اکس پی اس تجزیهپذیر بودن و دوستدار محیط زیست بودن آن است. چگالی فوم آکوستیک اکس پی اس که به فوم سبز هم معروف است، شبیه پلی یورتان است.در واقع میتوان گفت فوم اکس پی اس همه ویژگیهای مثبت پلی یورتان را در خود حفظ کرده، اما بخشهای مخرب آن که از بین برنده لایه ازن است را حذف کرده است. فوم عایق آکوستیک XPS عملکرد بهتری نسبت به فومهای پلی یورتان دارد و جایگزین خوبی هم برای آنها است.
فوم عایق آکوستیک ریباند (REBOND FOAM)
فوم ریباند از تکههای آسیاب و خرد شده ی بهم فشرده شده ی فوم پلی یورتان که دارای انعطاف پذیری بالایی هستند، ساخته میشود. این فوم عایقی بازیافتی و کارآمد در صنعت ساختوساز، به شمار میرود زیرا تولید كنندگان فوم پلی یورتان همیشه به دنبال راهی برای بازيابی ضایعات فوم پلی یورتان به منظور به حداقل رساندن هزینه های تولید بوده اند ومعمولا ۳۰ درصد فوم های پلی یورتان پس از برش و شکل دهی فوم در حین تولید به ضایعات تبدیل می شوند و بدون بازيابی، این مقدار ضایعات اتلاف هزینه برای تولید كنندگان محسوب می شود. به مدد علم و تكنولوژی هر تكه از ابر قابل استفاده مجدد خواهد بود و این روند آنقدر موفق بوده كه در بسياری از کشورها تقاضا برای فوم ضایعاتی از عرضه آن پیشی گرفته است و تولید كنندگان فوم ریباند با استفاده از ضایعات آن زیرلایه فرش را به صورت سالانه ۲۰۰ میلیون کیلوگرم مصرف می كنند. بازيافت ضایعاتی كه در برابر صوت مقاوم می باشند حرکتی نوین بوده كه تحولی عظیم در صنعت عایق سازی ایجاد کرده است، چون تكه های دور ریز فوم با تراکم و دانسیته متفاوت به يکدیگر چسبانده می شوند تا عایقی ایده آل در ابعاد گوناگون را برای مصرف فراهم کنند. این عایق كه در واقع يک كاهنده صدا است، بیشترین كاربردش در عایق كاری صوتی، بعنوان عایق زیرساختی در فضاهای مورد نياز جهت پیشگیری از عبور صدا از محیطی به محیط دیگر می باشد. از آن ها در زیر سازی و بین دیوارهای استودیو، آمفی تئاتر، اتاق ضبط، اتاق تمرین و سالن اجتماعات استفاده می شود.
فوم عایق آکوستیکی الاستومتری
فوم های الاستومتری یکی از نوین ترین روش ها برای عایق حرارتی و عایق صوتی می باشند.فوم الاستومتری از موادی ساخته شده است که حداکثر کارایی را برای عایق صدا داشته باشد که می تواند از انتقال صدا و همچنین برودت و حرارت جلوگیری کند.سلول بندی این فوم بسته می باشد و این ساختار و چگالی مناسب آن موجب گردیده است که این روزها به عنوان مطرح ترین عایق در دنیا به کار گرفته شود.البته اگر آن ها را به صورت ترکیب با عایق سلول باز(نظیر فوم پلی یورتان و یا پشم سنگ)موجب می گردد که کارایی آکوستیکی آن افزایش یابد و به همین دلل در بسیاری از استودیوها و فضاهایی که نیازبه عایق سازی صوتی دارنداز این فوم بعنوان زیرسازی استفاده می نمایند.یکی از مزایای دیگر این فوم کندسوز بودن آن است.این فوم براحتی قابل نصب بوده و با میخ و چسب پاتکس براحتی قابل چسباندن می باشد برای همین از این فوم در زیر سازی عایق صوتی استودیو،لمسه کاری درب ، عایق صوتی اتومبیل و باکس ماینراستفاده می شود.
البته نوع پشت چسبدارمعمولی آن هم موجود است برای همین براحتی می توان آن ها را نصب کرد. نوع چسبدار نخدار مسلح آلمانی با کیفیت بسیار بالا، جهت نصب بر روی انواع کانال هوا مخازن لوله های سرد بدون نیاز به چسب مایع که باعث می شود سرعت اجرا بیشتر و کار تمیز تر انجام شود و علاوه بر صرفه جویی در وقت هزینه های نیروی انسانی هم کمتر می شود. نوع نوع دیگر آن که عایق الاستومری سوپر فلکس قابلیت روکش آلومینیومی دارد که این قابلیت باعث می شود در مقابل نوسانات دمایی انبساط و انقباض ناشی از دمای محیط مقاومتی در برابر حداکثر 200 درجه سانتیگراد داشته باشد که مناسب برای کنار کورهها خطوط لوله یا مخازن که دمای سیال داخل آنها در حال نوسان می باشند استفاده کرد.
از جمله مزایای آن می توان به موارد زیر اشاره کرد: مقاوم در برابر آتش،نصب راحت و آسان،مقاوم در برابر رطوبت،ضد حساسیت و مشکل تنفسی،مقاوم در برابر خوردگی،دارای سطح مقاوم بدون تولید ریزگرد،مقام در برابر ضربه،دارای انعطاف زیاد،مقاوم در برابر مواد شیمیایی،انعطاف پذیری مناسب،مقاوم در برابر اسید و باز و روغن،قیمت مناسب،مقاوم در برابر اشعه خورشید UV،مقاوم در برابر دما -40 درجه تا 120 درجه سلسیوس،پوشش کامل برجستگی و فرورفتگی در زیر کار، مقاوم در برابر پارگی،عمر مفید بیش از 30 سال، مقاوم در برابر اشعه اوزون، بدون کرک و شکاف،مقاوم در برابر خوردگی های شیمیایی، مقاومت بالایی در برابر انتشار بخار آب بطوریکه جذب آب عایق الاستومری در طول 28 روز حداکثر 0.9 درصد وزن آن می شود.
فوم TVRG یا LDPE
از جمله ویژگی این فوم که دارای دانسیته پایین است،عبارتست از:چگالی کم،استحکام بالا،رنگهای متنوع،انعطافپذیری بالا،مقاومت در برابر کشش و پارگی عایق،جذب انرژی،خاصیت بالشتکی،مقاومت در برابر آب،شناوری مناسب در آب،مقاوم در برابر مواد شیمیایی. یکی از کاربردهای جذاب فوم TVRG/LDPE، در کاهش صدای صوت است که بصورت شانه تخم مرغی تولید میشود.
عایق چند منظوره ی ایزوهوم
عایق ایزوهم یک نوع عایق صوتی و حرارتی میباشد که از پلیاستر نانویی ساخته شده است. این نوع عایق در ضخامت های مختلفی در دسترس است. عایق ایزوهم از تابعیت گرمایی بالایی برخوردار است که موجب کاهش نیاز به سیستم تهویه مطبوع در ساختمانها و کاهش مصرف انرژی و رفع مشکلات ناشی از صوت میشود. همچنین، این نوع عایق در مقابل رطوبت و آب کاملاً مقاوم است و میتواند در شرایط آبوهوایی نامساعد نیز عملکرد خوب داشته باشد. با توجه به این خواص، عایق ایزوهم معمولاً در ساختمانهای صنعتی و تجاری، سالنهای ورزشی، ساختمانهای دولتی، بانکها، خانههای نیمه صنعتی و غیره استفاده میشود.
عایق صوتی دیوار مشترک:با ایزوهم می توانیم،صداهای ناخواسته را از فضاهای زندگی خود دور کنیم و چون آن ها به صورت افقی و عمودی روی دیوار مشترک نصب می شود ،مشکلات عبور صوت با فرکانس های پایین را برطرف می کند.این عایق چون در برابر رطوبت و سایر شرایط محیطی،آسیب پذیر نیست،از طریق جلوگیری از شکستگی و ترک دیوارها هزینه ی تعمیر و نگهداری ساختمان را کاهش می دهد.
عایق صوتی برای کف: معمولا در زیر پارکت ها قابل استفاده هستند. صداهایی که ازکنج دیوارها وارد سطح شده و با ارتعاش ناشی از راه رفتن بیشتر می شود،باعث ایجاد امواج آزاردهنده خواهد شد که براحتی آن ها می توان این مشکلات را برطرف کرد.
عایق صوتی دیوارهای خارجی،عایق صوتی زیر پارکت،عایق صوتی زیر پارکت، عایق صوتی درب عایق صوتی زیرکناف،عایق لوله های فاضلاب
عایق صوتی خودرو:80%آلودگی صوتی جاده را کاهش می دهد.با استفاده از جدیدترین تکنولوژی جذب صدای بالایی را دارد و علاوه بر کاهش صدای بیرون بهبود کیفیت صدای داخل رو هم دارد.
عایق صوتی و حرارتی کانال،سقف شیب دار،زیپ پانل
عایق صوتی روف گاردن که آنها بالاترین اثر را در کاهش صداهای کوبه ای و لرزشی را دارند.
عایق صوتی سقف کاذب: برای کاهش 60-80%امواج صوتی بعنوان محصول بهداشتی بدون ریزش الیاف برای مکان های مسکونی پیشنهاد می شود.
این عایق چند منظوره بدلیل اینکه دارای ویژگی های ارزشمندی است آن را به یک محصول مورد توجه در ساختمان مبدل کرده است،خصوصیاتی مانند:
مقاوم بودن در برابر خورشید،وزن سبک،عدم ایجاد حساسیت پوستی و تنفسی،طولانی بودن عمر،نصب آسان،ضد باکتری بودن،غیر قابل اشتعال و کند سوز بودن،ضد سایش و ضد پوسیدگی،سازگاری با انواع ملات ها از جمله گچ و سیمان ،مقاوم بودن در برابر انواع اسید،زیر خاک و رطوبت،مقاوم بودن در برابر حشرات و جوندگان،عدم نیاز به نصب زیرسازی،مقاوم بودن در برابر ضربه و فشار،ضخامت کم،مزیت رقابتی از نظر قیممت در مقایسه با سایر محصولات.
مفایسه ایزوهوم با پشم سنگ:ایزوهوم ضخامت کمتری دارد،بهداشتی است و ریزش مواد آلاینده ندارند.نیاز به تعویض یا ترمیم در کوتاه مدت را ندارد.جذب رطوبت ندارد و در مکان های مرطوب براحتی قابل استفاده هستند.استفاده از آن ها بعنوان عایق حرارتی بهتر است.
مقایسه ایزوهوم با پلی یورتان: راحتتر نصب می شود،تمیزکاری آن بیشتر است و هزینه ی پایین تری دارد.
مواد مقاوم(sustainable materials)
برای کاهش اثرات بد محیطی در بلند مدت باید این نکته در نظر گرفته شود که جاذب ها باید از مواد قابل برگشت به طبیعت ساخته شوند.به طور ایده آل برای ساخت جاذب باید دوره ی کاملی از حیات ماده ی خام مورد نظر مورد ارزیابی قرار گیردکه در موارد زیادی این کار امکان پذیر نمی باشد.پشم طبیعی جایگزین مناسبی برای پشم طبیعی می باشد و اثر زیست محیطی منفی کمتری دارد.البته پشم گوسفند بطور ذاتی چگالی پایینی دارد و همینطور چسبندگی کمی دارد و برای اینکه جذب بالایی را فراهم کند لازم است که نسبتا ضخیم باشد.علاقه ی زیادی وجود دارد که مواد آکوستیکی از مواد بازیافتی مانند فلز،فوم،چوب،پلاستیک یا لاستیک باشد.به عنوان مثال محققین بروی تایرهای بازیافتی بعنوان جاذب های آکوستیکی تححقیقاتی را انجام داده اند.این تایرها در اطراف جاده ها نصب شده و اثر بد صدای بلند را کاهش می دهد.علاوه بر این می توان تایرها را رنگ کرد و در زیبا سازی محیط نیز اثر مثبتی دارند و با مطالعاتی که روی پلاستیک pfretzschner انجام شده است متوجه شده ایم که با کاهش قطر ذره های پلاستیک ضریب جذب آن بالاتر می رود.
پرده ها
- در پرده های ساخته شده از مواد سخت، هر چه چین خوردگی های پرده عمیق تر باشد باعث جذب بیشترمی شوند.
فرش
- فرش ها معمولا تاثیر زیادی در جذب فرکانس های بالا در اتاق را دارند.مقدار جذب به نوع فرش و همچنین لایه ی زیرین آن بستگی دارد که اگر جنس آن از مواد با سلول باز تشکیل شده باشد،با افزایش قطر جذب آن بیشتر می شود.
پلاستر آکوستیکی
- در انتهای عملیات عایق بندی آکوستیکی معمولا توسط یک پوشش سطح پوشانده شده که علاوه بر جاذب بودن هموار،یکپارچه و مقاوم نیز می باشد.البته اخیرا روکش ها پلاستر نیستند بلکه ترکیبی از یک زیر لایه از جنس پشم طبیعی و لایه ی رویی که شبیه پلاستر است و تا حد زیادی جاذب می باشد.این لایه ی سطحی ترکیبی از بعضی مصالح ذره ای مانند پودر سنگ مرمر به همراه چسب می باشد ولی طوری ترکیب شده اند که حفره های بین ذرات پودر سنگ باز بماند.صفحات تشکیل شده تا 200مترمربع مساحت دارندو طول یا عرض ماکزیمم نمی تواند بیشتر از 15 متر باشد.برای پوشاندن سطوحی بزرگتر از این حد باید از تیرهای محافظ کمک گرفت و همین طور برای جلوگیری از ترک خوردگی صفحات،لبه ها باید بصورت متقاطع باشند.
Coustone
- چون جاذب های مخلخل نرم هستند به همین خاطر در معرض صدمه دیدن هستند مثلا ما احتیاج به جاذب هایی داریم که علاوه بر ویژگی میرایی صدا بتوانند براحتی شسته شوند چنین جاذب هایی رو coustone می نامند که بخاطر توانایی که دارند در مکان هایی مانند مراکز شنا از آنها استفاده می کنند.این جاذب ها محکم بوده و روکشی سخت و سطحی دانه دانه دارند که از پودر سنگ های متصل شده به هم که ساختاری سلول باز دارند،تشکیل شده است.این نوع جاذب ها ایزوله سازی صدای خوبی را دارند ولی سنگین بوده و همین طور گران می باشند.
- برای ساخت این نوع جاذب ها مصالح ذره ای سنگی را به کمک رزین به هم متصل کرده و ساختاری با سلول باز را تشکیل می دهیم.دانه های سنگی ابعادی در حد میلیمتر دارند و همینطور بسیار نامنظم به هم وصل شده اند و ساختاری با پیچ و خم زیاد تشکیل می دهند(مسیرهای هوایی زیادی درون جاذب وجود دارند که ضریب جذب را بالا می برد.)رزین به کاررفته نباید حفره های بین ذرات سنگ را پر کند ولی باید آنقدر استحکام داشته باشد که ذرات را در کنار هم نگه دارد.علاوه بر این باید الاستیک باشد که جاذب تشکیل شده مقداری ایزولاسیون ارتعاشی نیز داشته باشد.
Aerogels
- آن ها جامداتی با تخلخل بالا هستند که از ژل تشکیل شده اند.برای تشکیل آنها در ژل اولیه مایع را ا گاز جایگزین می کنیم.این جاذب های متخلخل دارای 95% هوا می باشند.متاسفانه نمومه های سبک تر شکستنی هستند و نمونه های چگالتر به علت اینکه گرانروی مناسبی ندارند،جذبشان پایینتر می باشد.اما ما می توانیم آن ها را در شکل بلوری تولید کنیم تا جذب بالای صدا را داشته باشند.
کربن تقویت شده
- در آکوستیک فضاهای بسته جاذب های ذره ای اثر بهتری از نوع الیافی دارند.مثلا در داخل جعبه بلندگوها برای فرکانس پایین یک لایه از کربن تقویت شده میرایی بالاتری را ننسبت به جاذب های متخلخل دیگر ایجاد می کند زیرا بدلیل جذبی که در سطح کربن تقویت شده وجود دارد در حین جذب مولکول های هوا به سطح کربن چسبیده و در حین جذب مولکول ها سطح کربن را ترک می کنند این پروسه احتیاج به انرژی دارد که آن را از مولکول های هوا گرفته در نتیجه میرایی آکوستیکی رخ می دهد چون این فرایند میرایی در فرکانس های پایین زمان کافی را پیدا می کند پس در فرکانس های پایین کارایی بهتری دارد.
زمین
- وقتی صدا از منبعی به بیرون منتشر می شود،اغلب در فرکانس های پایین یک کاهش در SPL رخ می دهد.این کاهش به علت تداخلی است که بین صدای مستقیم و صدای منعکس شده از سطح زمین بوجود می آید.این پدیده با نام اثرزمین شناخته می شود.فرکانسی که ای کاهش در آن رخ می دهد به موقعیتی که منبع و گیرنده نسبت به همدیگر و زمین دارند،بستگی دارد.مقاومت سطح زمین به عواملی چون آرایش زمین،سختی و تراکم خاک و همچنین رطوبت آن بستگی دارد.طبق تحقیقاتی متوجه شده ایم که شخم زدن زمین در محدوده ی 50 متری می تواند میرایی را تا حدود 10 دسی بل افزایش دهد.
کامپوزیت ها
- جدیدترین موادی که وارد بازار شده اند و بعلت متخلخل بودن در این دسته از جاذب ها قرار می گیرند.آنها از ترکیب ماکروسکوپیک دو یا چند ماده ی مجزا که سطح مشترک مشخصی بین آن ها وجود دارد از دو قسمت اصلی ماتریس و تقویت کننده تشکیل شده اند.ماتریس با احاطه کردن تقویت کننده اش آن را در محل نسبی خودش نگه می دارد و تقویت کننده موجب بهبود خواص مکانیکی ساختارش می گردد.به طور کلی ،تقویت کننده می توانند بصورت فیبرهای کوتاه،بلند،ذرات ریز، ذرات پولکی یاذره ای باشد که در کامپوزیت های دارای ذرات ریز ،ذرات معلقی مانند شن و ماسه و سیمان در ساختار بتن در ماتریس قرار دارند اما در کامپوزیت های پولکی ذرات تختی وجود دارند که اصولا از جنس شیشه،میکا،آلومینیوم و نقره وجود دارد.در سال های اخیر نوعی کامپوزیت وارد بازار شده است که ماده ی تقویت کننده ی آن پوشال برنج است.این مواد برحسب نوع ساخت علاوه براینکه می تواند نویز و دمای محیط زندگی را جذب و حفظ کند بدلیل داشتن کیفیت بالا جایگزین خوبی برای مواد پایه چوب مثل ام دی اف و تخته چندلایی و ……..شود.
جاذب های رزونانسی
جاذب های رزونانسی مانند سیستم جرم و فنر عمل می کنند که در زیر به دو نوع رایج آن ها اشاره می کنیم.
جاذب های هلمهولتزی
- در این گونه جاذب ها هوایی که از طریق سوراخ های صفحات به جاذب متخلخل برخورد می کند مانند جرم در سیستم جرم و فنر عمل می کند و هوای محصور شده نقش فنر را دارد در این سیستم جاذب متخلخل می تواند پشم معدنی یا پنل های چوبی جذاب باشد که عمدتا دارای شیارهایی برای پنهان کردن حفره ها می باشند که از نظر بصری خیلی زیبا نیستند.در کف شیارها،یک ی دو سوراخ با قطرهای مختلف وجود داردکه یک مسیر هوایی در داخل پنل ایجاد می کندبا ایجاد تغییر در فضای شیارها،قطر حفره و عمق لایه ی هوایی می توان در یک محدوده ی عریض فرکانس جذبی خوبی را بدست آورد .این پنل های چوبی از هسته ای با جنس ام دی اف و روکش ملامینه می باشد و پشت این پنل ها از یک لایه ی شیشه ای سیاه رنگ بدون الیاف تشکیل شده است که علاوه بر اینکه یک لایه ی مقاومتی است،محتوی پشت شیشه را مخفی می کند علاوه بر این پنلی از جنس پشم شیشه را در پشت این لایه قرار می دهند تا تلف و مقاومت بیشتری را فراهم کند که در نوع شرودر اینها سوراخهای مربعی قرار داده شده اند که از طریق رزونانس فرکانس های میانی را جذب می کند.
جاذب های پوسته ای یا پنلی
- در این جاذب ها یک صفحه از ماده ای مانند لاستیک،وینیل یا تخته چندلایی می تواند نقش جرم را بازی کند و هوای محصور شده نقش فنر را دارد در این نوع از جاذب باید این نکته رو در نظر بگیریم که ماده ی متخلخل نباید در جایی قرار بگیرد که مانع حرکت آزادانه ی پوسته شود.در این جاذب ها یک اتلاف داخلی با مقدار کم صورت می گیرد که اندازه اش در حدی نیست که بروی جذب نهایی تاثیر زیادی بگذارد ولی ماده ی نصب شده بین پوسته و دیوار بیشترین تاثیر را روی جذب می گذارد.
جاذب های ریز سوراخ
جاذب های ریز سوراخ بدلیل سبک بودن خواص آکوستیکی خوبی داشته و باعث صرفه جویی در هزینه ها و مواد می شوند.نمونه هایی از جاذب های ریز سوراخ که عموما از نوع جاذب های هلمهولتزی می باشند به شرح زیر می باشند:
- فویل kaefer قطر 0.1 میلی متر(شفاف و نیمه شفاف)
- فویل های شفاف و نیمه شفاف که بطور مورب با فنر از گوشه ها بهم متصلند.
- صفحات Deamp با 4 میلیمتر ضخامت با پنل های شفاف و نیمه شفاف از جنس میکروسلیت
- پنل های Kaefer با قطر 3 تا 15 میلیمتر
- پنل های لانه زنبوری
در این نوع جاذب ها چون هوا از تعداد زیادی سوراخ ریز عبور می کند،جذب بالایی صورت می گیرد.به علت تلف ذاتی که در این ساختار وجود دارد،دیگر احتیاج به پشم شیشه و مواد متخلخل دیگر در حفره ی هوایی بین صفحات سوراخ شده و سطح بازتابنده ی پشت آن ها وجود ندارند.با خمیده کردن پنل ها یا شکل دادن به آن به علت تغییری که در مسیر هوا ایجاد می شود،پخش در فرکانس های میانی تا بالا زیاد می شود.زمانی که به صورت مستقیم به سطوح نگاه می کنیم،شفاف هستند ولی در دید مایل سوراخ ها بیشتر به چشم می آیند و سطح نیمه شفافی داریم.در این جاذب ها ضخامت صفحه و قطر سوراخ برای فرکانس های بالا نیز تقریبا باید یکسان باشد.
در نتیجه برای بدست آوردن جذب در فرکانس هایی که برای سخنرانی مهم هستند،لازم است از مواد نازکتری استفاده کرد و یا سوراخ ها را ریزتر و نزدیکتر بهم ساخت.مزیت استفاده از این نوع جاذب ها در این است که می توانند بروی سطوح آویخته شوند بدون اینکه ظاهر اتاق را کوچکتر کنند.جاذب های ریز سوراخ که در روی شیشه ها استفاده می شوند،باعث می شوند که انعکاس صدا در بین شیشه ها کمتر شود و همچنین فرکانس رزونانس مجموعه تغییر می کند.علاوه بر این به علت سوراخ های ریزی که در این جاذب ها وجود دارد،می توانند در شیشه هایی استفاده شوند که کارایی تهویه ی هوا را نیز دارند.
ریز سوراخ ها می توانند در موانع شفاف سد کننده ی نویز نیز استفاده شوند.عبور نوری برای یک صفحه ی تک لایه ریز سوراخ در تابش عمودی حدود 80% می باشد.در محیط های خشن این جاذب ها می توانند از متخلخل ها مقاومتر باشند ولی توانایی زیادی در مسدود کردن مسیر گرد و خاک در محیط های خاکی را ندارند.از چوب،فلز و دیگر مواد نیز می توان ریز سوراخ ها را ساخت.این جاذب ها می توانند در جاهایی استفاده شوند که مواد بدون الیاف لازم است.مثلا صنعت غذا و داروسازی.همچنین در جاهایی که آلودگی میکروبی مشکل زاست مثل صنعت میکروالکترونیک یا صدا خفه کن هایی که در سیستم تهویه وجود دارند،نیز از این جاذب ها استفاده می شود.علاوه بر این درجاهایی که وزن کم موردنیاز است،مثل هواپیما و ماشین،کاربرد دارند.
بلوک بنایی
- در سال 1917 شخصی بنام straub اولین بلوک بتونی،CinderBlox،را ثبت کرد.در سال 1965 بلوک های شیاردار معرفی شدند که باعث جذب در فرکانس های پایین می شوند.شیارهایی که در بلوک وجود دارند،یک جاذب هلمهولتز را می سازند که باعث جذب فرکانس های پایین می شود.بلوک های قدیمی برای کنترل نویز موثر بودند.ولی طرف شیاردار یا تخت آن ها باعث تولید بازتاب می شود که کارایی آکوستیکی آن را کاهش می دهد پس برای حل این مشکل به یک پخشاگر نیاز است تا صداهای منعکس شده را تجزیه کند.
رزوناتور با صفحات فلزی
- در بیشتر جاذب هایی که به آن ها اشاره شد از مکانیزمی استفاده می کنند که در آن هوای داخل حفره مانند فنرعمل می کنند.می توان جاذب رزونانسی ساخت که در داخلش،یک ماده ی متخلخل به جای هوا نقش فنر را بازی کند و از آنجاییکه این فنر سختتر از فنری است که هوا تشکیل می دهد،جرم سنگین تر مورد نیاز است.مثلا می توان از صفحات استیل با ضخامت بیشتر از 1 میلیمتر استفاده کرد که در مقابل فوم یا پلی استر(فنر)ارتعاش می کنند.وقتی صدا به صفحات استیل برخورد می کنند،صفحات استیل مانند پیستون بروی فوم ها که روی یک سطح سخت نصب شده اند،ارتعاش می کنند.جاذب های متخلخل که مودهای خمشی صفحه را کاهش می دهد،فرکانس های بالاتر را جذب می کنند که این کار از طریق یک قاب فلزی سوراخ دار انجام می شود.
جذب الکترواستاتیک غیرفعال
- یک بلندگو که در داخل یک جعبه قرار دارد مانند جاذب پوسته ای عمل می کند.استفاده از بلندگو به عنوان جاذب مزایایی دارد.مثلا با داشتن بلندگوی معمولی با اتصال یک مقاومت بروی ترمینال بلندگو،اتلاف سیستم تغییر کرده پس پیک فرکانس رزونانس تغییر می کند که بدین وسیله پهنای باند جذب 50%تغییر می کند.حالا اگر روی ترمینال بلندگو خازن وصل کنیم،فرکانس رزونانس تا 30%تغییر می کند.مشاهده ها نشان داده که استفاده همزمان از مقاومت و خازن می توان تغییرات بزرگتری روی فرکانس رزونانس ایجاد کرد و جذب وسیعتری تا محدوده ی 2.5 اکتاو بدست آورد.
نتیجه گیری کلی از جاذب ها
با بررسی کل جاذب ها به نتایج زیر می رسیم:
- به طور کلی جاذب های متخلخل در فرکانس بالا موثرند و جاذب های پنلی و رزونانسی در فرکانس پایین تاثیر بیشتری دارند.
- پشم معدنی دارای جذب مناسبی در فرکانس های پایین می باشد.همچنین دارای وزن کم و قیمت مناسبی است ولی تحریک کننده ی پوست،چشم و لوله های تنفسی می باشد و برای داشتن اثر مناسب باید چندین لایه از آن را با هم بکار برد.
- دو نوع فوم وجود دارد که در ساختار باز آن دارای جذب فرکانس بهتری است.ایراد فوم ها در آن است که قابلیت اشتعال دارد و این نکته باید در نصب لحاظ گردد.
- در مواد مقاوم،نوع فیبری دارای جذب بهتری می باشد از طرفی نوع ذره ای دارای مقاومت بالا در برابر خوردگی و رطوبت می باشد و همین طور قابل اشتعال می باشد.
- پرده ها در فرکانس بالا اثر جذب بهتری دارند و در اثر چین خوردگی های عمیق جذب بالایی هم خواهیم داشت.
- فرش ها نیز دارای قدرت خوب در فرکانس های بالاتر می باشد.این نکته قابل ذکر است که اگر همراه آن زیر لایه ای از جنس مواد سلولزی استفاده شود،جذب افزایش پیدا می کند.
- coustone ها در فرکانس بالا قدرت جذب بیشتری دارند.از مزایای آن ها قابل شست و شو بودنشان می باشد و منجر به ایزوله سازی صدای خوبی می شوند ولی دارای قیمت بالاست و همینطور سنگین است.
- Aerogels ها بعلت تخلخل بالا دارای جذب خوبی می باشند ولی نمونه ی سبکتر شکننده هستندو نمونه های چگالتر دارای جذب کمتری می باشند.
- کربن تقویت شده در فرکانس های پایین کارایی بهتری دارد و در فضاهای بسته قدرت جذب بالاتری نسبت به جاذب هاای الیافی از خود نشان می دهد.
- کامپوزیت ها بطور کلی دارای ضریب جذب و استحکام خمشی بالاتری نسبت به بردهای چوبی هستند.علاوه بر آنبرای انسان نیز ضرری ندارند.تضعیف صدا در آن ها به چگالی وابسته است برای چگالی پایین،ضریب جذب بالایی داریم.
- جاذب های هلمهولتز در محدوده ی فرکانس 100 تا 600جذب خوبی دارند و به کمک تغییر اندازه در حفره ی هوایی که در پشت جاذب وجود دارد،می توان جذب را تغییر داد.
- جاذب های ریز سوراخ خواص آکوستیکی خوبی دارند علاوه بر این سبک بوده و با قیمت پایینی که دارند،باعث صرفه جویی در هزینه و مواد می شوند.
- به علت اینکه جاذب های لانه زنبوری از تعداد زیادی سوراخ تشکیل شده اند،جذب بالایی دارند.(محدوده ی فرکانسی 200تا 1000هرتز)این جاذب ها مقاومت مکانیکی بالا و وزن پایینی دارند.علاوه بر این می توانند بروی سطوح آویخته شوند و به علت ایجاد حفره ی هوایی که در پشتشان درست می شود،کارایی جذب در فرکانس هایی پایین را بالا می برند.
- بلوک های بتنی باعث جذب در فرکانس های پایین می شوند.ولی نکته ی مهم آن است که رنگ کردن بلوک ها باعث کاهش ضریب جذب در فرکانس های بالا می شود.
- رزوناتورهای فلزی قدرت جذب خوبی در فرکانس پایینی دارند.(زیر 300هرتز)
- بلندگوها دارای مزایای زیادی هستند مثلا ارزان هستند و براحتی در دسترس می باشند و توانایی جذب مناسبی در فرکانس های زیر 300 هرتز را دارند.علاوه براین به کمک تغییر ضرایب الکتریکی بلندگو می توان ضرایب جذب متفاوتی بدست آورد.
- کامپوزیت ها دارای خواص خوبی برای انسان ها می باشند.مثلا جذب صدای خوب به همراه استحکام مکانیکی بالا دارند همینطور غیرقابل اشتعال بوده و در برابر تغییرات جوی مقاوم هستند.این خصوصیلت آن ها را گزینه ی مناسبی برای استفاده در محدوده ی وسیعی از کاربردهای صنعتی مانند حما و نقل ماشینی،هوایی،دریایی،ساختمان سازی و …. نموده است.
انواع پنل های جاذب(ابزوربر)در بازار
پنل آکوستیک ام دی پلاس
- این پنل علاوه بر جذب فرکانس های صدا توانایی کنترل و انتشار متناسب صدا را داردو با نام پولسار هم شناخته می شود.جذب فوق العاده ی پنل های ام دی پلاس به تولید اثری حرفه ای و گوش نواز کمک شایانی کرده است که باعث شده که این پنل گزینه ی مناسبی برای راه اندازی یک استودیوی حرفه ای شود.این پنل بخاطر داشتن قله ها و دره هایی است که توانایی بالایی در جذب امواج صدا را دارند.امواج صدا توسط این پنل ها جذب می شوند و به گرما تبدیل می شوند.طبق قانون اول نیوتن(قانون پایستگی انرژی)انرژی از بین نمی رود.بلکه از حالتی به حالت دیگر تبدیل می شود که در عمل جذب امواج صدا نیز این اتفاق می افتد.این پنل های آکوستیکی برش هوشمندانه ای دارند.آن ها امواج صدا را جذب می کنند و اگر بازگشتی وجود داشته باشد،در مسیر بازگشت توسط قسمت های اریب این پنل جذب می شود.
پنل های شانه تخم مرغی
- این پنل ها با ابعاد بزرگی که دارند گزینه ی مناسبی برای پوشاندن مساحت های زیاد هستن.بعلاوه برش های ویژه ی آن باعث جذب فوق العاده بالا و کاهش چشمگیر شدت صدا می شود.این ابزوربرها در عایق بندی صوتی استفاده ی زیادی دارند و این پنل بیشترین استفاده را در بین صدا پیشه ها دارد و علاوه بر آن،قیمت مناسب آن موجب پرطرفدار شدن این پنل ها می شود.این پنل ها با دانسیته و ضخامت های مختلف تولید می شوند و معمولا بصورت جفت هستند که در هم چفت می شوند که از نوع نسوز آن می توان در سایلنت باکس ماینر استفاده کرد چون دیگر جرقه های ماینر نمی توانند موجب آب شدن این پنل شوند و این پنل بعلت سلول باز بودنش هم دارای قدرت جذب بالایی می باشد زیرا با تبدیل کردن امواج به گرما مانع گردش بیشتر آن ها در ماینر می شود که این امر مانع از انعکاس صدا و کم شدن سروصدا ماینر می شود که البته قبل از خروج صدا از باکس یک لایه پنل عایق پلیمری با ضخامت 3 میلیمتر،قبل از شانه تخم مرغی نصب می کنند.
فلکسی فوم
- یکی از پرطرفدارترین و پرفروش ترین پنل ها در دسته ی ابزوربرهاست.آن ها با داشتن شیارهایی بروی خود توانایی خارق العاده ای در جذب بدون بازگشت امواج صدا دارند و در صورتیکه درصد کمی از این امواج منعکس شوند با برخورد به پشت شیارها مجددا جذب می شوند در نتیجه بهترین جذب ممکن اتفاق می افتد. اگر در استودیوهای موسیقی،منازل،سینماها،باشگاههای ورزشی،دفاتر اداری احتیاج به پنل آکوستیکی جهت جذب صدا داشتید بهترین گزینه خرید فلکسی فوم است که می توانید با ترکیب بقیه ی پنل های آکوستیکی مانند دیفیوزرها و بیس ترپ ها می توانید ویوی جذابی هم بوجود بیاورید.
پنل آکوستیک MD
- دارای برجستگی ها و فرورفتگی هایی روی خود هستند و چون دارای بیشترین سطح ممکن هستند می توانن بیشتر در معرض برخورد صدا قرار بگیرند.این پنل ها با توجه به برش هایی که دارند می توانند چیدمانی زیبا و لوکسی برای شما به ارمغان بیاورند که البته از آنها در آکوستیک استودیوی موسیقی استفاده می شود که معمولا روی دیواره های کناری،روبرویی و پشتی اسپیکرها و سقف نصب می شوند.
پنل آکوستیک هرمی
- پنل های هرمی از دسته پنل های عایق صوتی هستند که با فوم پلی یورتان ساخته شده و با برش های ویژه ای که دارد توانایی بالایی در جذب فرکانس های میانی و بالای صدا را دارند.زیبایی این پنل های هرمی می توانند محیطی جذاب و حرفه ای را در استودیو،اتاق ضبط صدا و منازل شما برایتان رقم بزند.بدلیل ابعاد بزرگ این پنل ها آن ها می توانند توانایی پوشاندن مساحت مناسبی از دیوار را دارا باشند که خود این آیتم باعث خریدی مقرون به صرفه برای شما خواهد شد.
پنل آکوستیکی فلکسی وود
- این پنل ها از فوم پلی اورتان با ساختار متخلخل همراه با دو دانسیته ی 17 و 30 و روکش ام دی اف با ضخامت سه میلی متر ساخته شده اند.از این پنل ها می توان در آکوستیک دیوار استودیوهای موسیقی ودیوارهای مشترک منازل،استودیوهای میکس و مسترینگ و آهنگسازی و ترکیب آن ها با دیفیوزر ها و بیس ترپ ها و آمفی تیاترها و… استفاده کردچون می تواند پاسخ فرکانسی اتاق را در تمام فرکانس ها به بهترین نحو بهبود بخشد.همچنین از آن ها به تنهایی در آکوستیک دد روم ها و اتاق های ضبط نیز استفاده کرد که می تواند با پوشش کامل محیط به بهترین کیفیت ضبط دست یابد.همانطور که از نام فلکسی وود پیداست دارای انعطاف پذیری می باشند برای همین از آن ها می توان در قسمت های قوس دار استودیو از جمله ستون ها مورد استفاده قرار می گیرند.
پنل آکوستیکی ام دی لایت آلفا
- برای جلوگیری از ایجاد ریورب در محیط های بسته وجود تجهیزاتی در آن محیط الزامی است.مواردی مثل مبل،فرش و وسایل این چنینی امواج صدا را جذب می کنند.اما اگر بدنبال داشتن صدایی حرفه ای هستید استفاده از پنل های آکوستیکی امری ضروری است.این پنل ها با جنس ویژه ای که دارند قدرت بسیار زیادی در جذب امواج صدا دارند و بدلیل وجود خلا در فوم آن به افزایش قدرت جذب کمک شایانی می کند.این پنل روی دیوار و سطوح نصب می شود و با اولین برخورد امواج صدای آن ها را جذب کرده و مانع از بوجود آمدن انعکاس می شود.نظمی که در برش این پنل وجود دارد به آن زیبایی خاصی بخشیده و آن را به یکی از پنل های پرطرفدار تبدیل کرده است.این پنل که از جنس فوم با دانسیته ی 30می باشد دارای انحناهایی در برش های خود می باشد که میزان سطحی از پنل را که در تماس با محیط است را افزایش می دهد که این خود باعث می شود که جذب امواج صدا با فرکانس های متوسط و بالا بیشتر شود در نتیجه باعث کاهش ریورب در اتاق می شود و شفافیت صدا به حداکثر مقدار خود می رساند.
پنل آکوستیک سینما راند محدب
- این پنل با فوم دانسیته ی 30 کیلوگرم جزو زیباترین پنل هایی است که باعث داشتن دکوراسیونی لاکچری و صدایی متعادل می شود.زیرا این پنل های سینما با جذب امواج صدا و تبدیل آن ها به گرما مانع انعکاس آن ها از روی سطوح اتاق می شوند که این امر موجب می شود عمر امواج صدا در اتاق کمتر شده و در نتیجه صدا از حالت نرمال خارج نشود.این پنل ها در دو نوع محدب و مقعر وجود دارندکه با نصب آن ها در نقاط انعکاس اولیه ،امواج صدا را جذب می کند و آن ها را به گرما تبدیل می کند.با تبدیل امواج به گرما میزان پس آوا به حداقل ممکن خودش می رسد پس در نتیجه وضوح صدا به حالت نرمال می رسد برای همین است که باید از جاذب ها استفاده کنیم چون کنترل صدا در محیط های کوچک بعلت نزدیک بودن دیوارها و انعکاس در فاصله ی زمانی پایین و بلافاصله پشت سر هم که باعث کاهش وضوح صدا می شود.
پد اسپیکر
- از آن محصولاتی است که جهت جلوگیری از لرزش اسپیکر مانیتورینگ ها مورد استفاده قرار می گیرد.در صورت لرزش اسپیکرها صدایی که از آن ها به گوش می رسد صدای با کیفیت و واقعی نمی باشد لذا لازم است از پدهای جاذب اسپیکر یا مانیتورینگ استفاده کرد.جای این پدها زیر اسپیکرهاست و اگر اسپیکرها بطور مستقیم روی میز قرار بگیرند هنگام تولید صدا به میز نیرو وارد می کنند و میز متقابلا این نیرو را به اسپیکر باز می گرداند.دراثر واکنش میز،اسپیکر دچار لرزش می شود و این لرزش موجب اختلال در صدای خارج شده از اسپیکر می شود.به منظور جلوگیری از اتفاق پد اسپیکرها طراحی و تولید می شوند که جنس این فوم ها پلی اورتان می باشد و این پدها با جذب ارتعاشات مانع از لرزش اسپیکر می شوند.لرزش اسپیکر تاثیر چشمگیری در اصالت و کیفیت صدای خروجی از آن دارد.تاجایی که تولید کنندگان اسپیکرها جهت جلوگیری از این اتفاق اقدام به تولید پایه های مخصوص هر اسپیکر می کند.اما راه ارزان تر و ساده تر استفاده از این پدهای اسپیکر می باشد چون آن ها با قرار گرفتن در زیر اسپیکرها مانع از تماس مستقیم کابینت اسپیکر و میز می شود و با جنس انعطاف پذبر خود به جذب نیروهای حاصل از تولید صدا در اسپیکر می پردازد.
پنل آکوستیک فلکسی وود
- این پنل ها با ترکیبی از فوم با دانسیته ی 30 و چوب ام دی اف به قطر 3 میلیمتر در دسته پنل های جاذب قرار گرفته اند و با جذب صدا هنگام نصب در نقاط انعکاس اولیه در استودیو و آمفی تیاترها مانع از ایجاد انعکاس که در نتیجه ی برخورد امواج صدا و بازگشت آنها از سطوح می باشد را می شود.با توجه به اینکه متریال استفاده شده در این پنل ها از فومی است که دارای خلا بسیار است و باعث جذب بهتر صوت از طریق ایجاد اصطکاک ناشی از برخورد امواج با خلاها و تبدیل آن ها به گرما می شود و همچنین چوب بکار رفته در آن ، عملا دیگر صوتی برای انعکاس باقی نمی گذارند در نتیجه با جذب امواج موجب ایجاد مسیرهای صوتی بدون نویز از چشمه ی صوت تا گوش شنونده می شوند.از این پنل ها همانطور که گفته شد علاوه بر استودیو و آمفی تیاترها در استودیوهای میکس و مسترینگ با نصب در سقف ها ،نقاط انعکاس اولیه،دیوار پشتی و دیوار روبرویی تا حدود 30 الی 40 درصد به اصلاح صدا می پردازد.
ایزولاتور میکروفون
- ایزولاتور میکروفون یکی از پرکاربردترین محصولات آکوستیک می باشد که با قرار گرفتن در اطراف میکروفون از نزدیکترین فاصله ممکن شروع به جذب امواج صدا می کند که این امر موجب می شود که حجم زیادی از امواج از آن محیط خارج نشده و فرصت برخورد به سایر سطوح را پیدا نکند،در نتیجه از ریوروب جلوگیری می شود.از طرف دیگر ایزولاتور از سطح خارجی خود نیز امواج مزاحمی را که قصد ورود به اطراف میکروفون را دارند جذب کرده و مانع ورود آن ها می شود.در نتیجه ی این وقایع صدای ضبط شده صدایی شفاف و بدون نویز خواهد بود.با نصب آسان ایزولاتور از طریق پیچ می توانیم صدایی شفاف و بدون نویز داشته باشیم.
پنل طرحدار آکوستیک چهل پنجره
- این پنل مسطح که دارای سایز بزرگی است و می تواند سطح زیادی رو پوشش دهد برای علاقه مندان به تم سنتی مورد استفاده قرار می گیرد.از این پنل ها علاوه بر استودیو ،در تالارها و آمفی تیاترها نیز استفاده می شود که علاوه بر جذب و کنترل صدا در فرکانس های بالا،محیط را به نهایت زیبایی و مناسبترین تعادل صوتی می رساند.این پنل آکوستیکی که از ترکیب چوب و فوم است دارای خاصیت دوگانه است که علاوه بر جاذب صدا بودن می تواند بعنوان دیفیوزر نیز عمل کند و به پخش فرکانس های صدا بپردازد.
پنل آکوستیک نمدی
- این پنل در رنگ ها و ابعاد مختلف با طرح های متنوع ساخته شده است.از این پنل ها می توان در سطوح ددروم ها استفاده می شود تا هیچ موجی صوتی به جز موج اصلی که توسط چشمه ی صوت تولید می شود،باقی نماند،همچنین از نمونه ی روکش شده ی آن با نوعی چوب که دو لایه می باشد که لایه ی اول آن یک پنل صوتی متراکمPET Felt،به رنگ مشکی است که بعضی از کارخانه های تولیدکننده در چین توانسته اند که با بطری های پلاستیکی بازیافتی به یک ماده ی نمدی نرم و در عین حال محکم دست پیدا کنند و لایه ی دوم آن روکشی از روکش چوب Recon ساخته شده است که در چندین رنگ مختلف وجود دارد که دارای ثبات رنگ زیادی هستند.در استودیوهای میکس و مسترینگ و آهنگ سازی و تنظیم می بایست صدایی بدون پژواک به گوش شنونده برسد به همین دلیل باید با نصب پنل های نمدی در نقاط انعکاس این مشکلات را حل کنیم.علاوه بر این موارد چون زیبایی در استودیوهای تولید محتوا اهمیت زیادی دارد و بحث دکوراسیون از اهمیت ویژه ای برخوردار است،استفاده از پنل های نمدی بدلیل گستردگی در طرح و رنگ که مطابق با هر سلیقه ای می باشد،توصیه می شود.
پانل چوبی ام دی اف آکوستیک حیوان خانگی(PET)
- از مواد با کیفیت بالابرای حفاظت از محیط زیست ساخته شده است که نمد صوتی آن از پلاستیک بازیافتی(عمدتا بطری های پلاستیکی)ساخته شده است و تخته از تخته فیبرپلی استر به اضافه ی تخته چوب ام دی اف با چگالی متوسط با روکشی سازگار با محیط زیست،عایق حرارت و نسوز ساخته شده است،که بیشتر از آن ها در لابی هتل ها،راهرو،دکوراسیون اتاق،سالن کنفرانس،اتاق ضبط،استودیو،مراکز خرید،مدارس و فضاهای دیواری استفاده می شود.
کاشی سقفی آکوستیک فایبر گلاس
- آن ها پنل های فایبرگلاس غیراحتراق سازگار با محیط زیست نیز نامیده می شوند که علاوه بر جاذب صوت بودن،عایق حرارتی و مقاوم در برابر شعله نیز هستند.این کاشی ها که با نوعی تخته جاذب صدا با فیبر شیشه ای بعنوان ماده ی اولیه ساخته شده اند در واقع جاذب های متخلخلی هستند که می تواند تعداد زیادی امواج صوتی را در منافذ خود جذب کنند و نویزهای محصورشده در منافذ از طریق پراکندگی و انعکاس صدا،تنها بخش کوچکی از صدا را مصرف می کند.از این کاشی ها معمولا در دیوارها و سقف های سالن های ورزشی،کتابخانه ها،سالن های سینماها و اتاق های کنفرانس ،برای جذب موثر عایق صدا و حرارت استفاده می شود.
صفحه نمایش میز کامپیوتر
- صفحه ی رومیزی پلی استر یک پنل جذب صدای ایده آل است که هم جلوه ی جذاب و هم جلوه ی تزیینی قوی ای داد.مواد اولیه ی آن 100 درصد الیاف پلی استر است که دارای اثرات حفاظت از محیط زیست،عایق حرارتی،مقاومت در برابر رطوبت و کپک و …. است.تخته پلی استری که می توان از آن ها هم بعنوان تزیینات برای دیوار و سقف استفاده می شود بدلیل انعطاف زیاد و تنوع رنگی بالای آن و خاصیت از بین بردن راحت گرد و خاک از روی آن و ضدضربه بودنش آن را به یک ماده پرکاربرد در آکوستیک معماری هم برای کاهش نویز صنعتی و محصولات در پروژه های داخلی و خارجی و هم ساختن دکوراسیون های دلخواه تبدیل کرده است.
پنل های آکوستیک دیواری ام دی اف
- آن ها تخته های جاذب سوراخ دار چوبی ای هستند که در قسمت جلویی آن ها سوراخ های استوانه ای زیادی قرار دارد و در قسمت پشتی آن ها موادی با تراکم زیاد که قابل تنفس و جاذب صدا هستند چسبانده شده است.امواج صوتی در عمق این منافذ نفوذ می کند و بر اثر اصطکاک انرژی صوتی به انرژی گرمایی تبدیل می شود که نمونه ی صفحه نازک آن را برای جذب در فرکانس های پایین بکار میبرند.آن ها جاذب خوب صدا،نسوز و ضد آب می باشند که براحتی هم نصب می شوند.آن ها علاوه بر اینکه انتقال صدای مکان را می توانند تنظیم کنند تا تماس واضحتر شود ،توانایی زیباسازی محیط و هماهنگی دکوراسیون با سلیقه ی مشتری را دارند.از آن ها در سالن کنسرت،تیاتر،سینما موزه های هنری،هتل ها و کتابخانه ها استفاده می کنند.
پنل های پالسار رنگی(pulsar)
- از این پنل ها در فضاهای زندگی،مانند منازل،آپارتمان ها و ویلاها استفاده می شود.البته بدلیل روکش مخملی زیبایی که دارد و در رنگ های متنوع مطابق با دکوراسیون فضای مورداستفاده و سلیقه ی مشتری در فضاهای تجاری چون رستوران ها،کافی شاپ ها،فروشگاهها و سالن های همایش و کنفرانس نیز استفاده می شود.این پنل های رنگی دارای سیستم نورپردازی مخفی هستند که بوسیله ی آن ها می توانید تنوع رنگی و نورپردازی دلخواهمان را داشته باشیم.از جمله نقاط قوت این پنل ها می توانیم به طراحی هوشمندانه،نصب آسان،ضریب جذب اختصاصی ، قابلیت برش بدون تغییر شکل حتی با کاترو قابلیت شستشوی آن ها با شامپوفرش اشاره کرد.
پنل آکوستیک پنتا
- این پنل که در رنگ های متنوع در بازار موجود است،موجب جذب امواج در فرکانس های میانی و بالا می شود و بهترین محل نصب برای پنتا در نقاط انعکاس اولیه است که بتواند امواج صدا را به محض خروج از چشمه ی صوت و برخورد به سطوح جذب کرده و مانع از گردش بیش از حد آن ها درمحیط می شود و روکش چوبی آن باعث می شود این پنل جذب بالاتر و بدون برگشتی داشته باشد ،در نتیجه کارایی و عملکرد بسیار عالی از خودش نشان می دهد.
پنل آکوستیک ESD
- از این پنل در جذب امواج با فرکانس های میانی تا بالا می توان استفاده کرد که بهترین مکان نصب برای آن نقاط انعکاس اولیه می باشد ه بتواند امواج صدا را به محض خروج از چشمه ی صوت و برخورد با سطوح جذب کرده و مانع گردش بیش از حد آن ها در محیط شود.البته استفاده از این ابزوبر در کنار دیفیوزرها و بیس ترپ ها می توانیم شاهد عملکرد موفقتری باشیم.پنل آکوستیکی تترا:این پنل هم مانند دو پنل قبلی وظیفه ی جذب امواج در فرکانس های میانی و بالایی دارد و باید حتما در نقاط انعکاس اولیه ی خروج از چشمه ی صوت قرار بگیرند.
پنل های صوتی آلومینیوم کامپوزیت
- ورق های آلومینیوم کامپوزیت عایق صوت,حرارت,رطوبت و امواج الکترو مغناطیس است و در صورت نیاز به راحتی می توان آن را عوض کرد.سرعت اجرای نما کامپوزیت , تنوع رنگ و استفاده در ابعاد بزرگ از مزایای این محصول است.به دلایل ذکر شده طی سالیان اخیر مناسب ترین و در دسترس ترین راه حل جهت نوسازی نمای بناهای قدیمی و انتقال جلوه ای جدید به آن, استفاده از ورق های کامپوزیت پانل است.
ورق کامپوزیت آلومینیوم , ماده ای است که از دولایه آلومینیوم و یک لایه پلاستیک پلی اتیلن و یا پلی استایرن است.این سه لایه به وسیله چسب پلیمری به هم متصل می شوند.ضخامت دو لایه آلوومینیوم مساویست وبین ۳, ۰تا ۵ , ۰ملیمتری بیشتر نمی شود.ابعاد ورق آلومینیوم کامپوزیت می تواند بسیار متغییر باشد,اما متداول ترین اندازه آن را ۳۲۰۰ در۱۲۵۰ میلیمتر مربع می توان برآورد کرد.
در اجرای نما کامپوزیت یک لایه از ورق کامپوزیت روی سطح نماست. قابلیت پذیرش رنگ ها و طرح های مختلف را دارد و با توجه به نوع کاربری نمای داخلی یا نمای خارجی رزین های متفاوتی را روی آن اجرا می کنند.در لایه پشتی نیز یک لایه رنگ پلی استر می خورد. ورق های آلومینیوم کامپوزیت را می توان به شکل انواع سنگ و چوب هم اجرا کرد.
انواع آلومینیوم کامپوزیت
ورق کامپوزیت پی وی دی اف(PVDF)
- نوعی پوشش است که به دلیل داشتن لایه پلیمری و عنصرفلوئور از رنگ سطح ورق کامپوزیت محافظت می کند و در برابر شرایط جوی,نور خورشید وشرایط اسیدی مقاوم است.قبل از اینکه رزین پی وی دی اف روی سطح ورق آلومینیوم اجرا شود یک لایه رنگ آستر از نوع پلی اورتان روی ورق زده شده سپس لایه رنگ به آن اضافه می شود.
ورق کامپوزیت نانو پی وی دی اف
- لایه پوشش نانو هایگلاس شاینینگ علاوه بردو لایه ای که در پی دی اف به بکار می رود یک لایه سوم هم روی رزین پی وی دی اف می خورد که از نظر ساختار مولکولی با زرین های عادی متفاوت است.فاصله مولکولی در این پوشش توسط تکنولوژی نانو کم می شود.در نتیجه ورق کامپوزیت , آلودگی های محیطی از قبیل گردو غبار و ذرات روغنی معلق در فضا را جذب نمی کند.
ورق کامپوزیت پلی استر
- ساده ترین روش اجرای رنگ روی لایه آلومینیومی است.در این روش رنگ بدون هیچ لایه محافظی روی لایه آلومنیوم اجرا می شود.ورق های کامپوزیت پلی استر در مقابل شرایط جوی و نور خورشید آسیب پذیر می باشد بنابراین بهتر است از ورق های کامپوزیت پلی استر در محیط های بسته مانند دکوراسیون داخلی و نمای داخلی استفاده شود.
ساندویچ پنل
- معمولا انواع ساندویچ پانل ها عایق حرارت، صدا و رطوبت هستند. نوعی از پانل های دیواری یا سقفی هستند که به دلیل دارا بودن ویژگی های ذاتی خود در برابر هر گونه صدا یا مزاحمت های محیطی مقاوم بوده و آن را به داخل ساختمان منتقل نمی کند. آن ها نوعی کامپوزیت هستند که از سه لایه ساخته میشوند:
لایه اول: ورقهایی از جنس گالوانیزه
لایه دوم (میانی): ورقهایی از جنس پشم سنگ، پلی اورتان یا پلی استایرن
لایه سوم: ورقهایی از جنس گالوانیزه
در اغلب ساندویچ پانلهای آکوستیک از پشم سنگ استفاده میشود؛ زیرا پشم سنگ، یک عایق مناسب برای صدا بوده و از نفوذ سروصدا جلوگیری میکند.
از ساندویچ پانل عایق صوتی میتوان در استودیوها، پارتیشنبندی فضاهای اداری، آمفیتئاترها و سالنهای سینما استفاده کرد. همچنین، برای افرادی که نسبت به سروصدا حساس هستند، میتوان از ساندویچ پانل برای عایقبندی اتاق آنها استفاده کرد.
روی ورقهای گالوانیزه این نوع ساندویچ پانل، سوراخهایی وجود دارد؛ بنابراین استفاده از این نوع پانل در مناطق گرم و مرطوب پیشنهاد نمیشود.ساندویچ پانل عایق صوتی به همراه ساندویچ پانل ضد حریق در صنایع و ساختمانهایی که به دلیل ریسک حریق بالا، به ایمنی بیشتر نیاز دارند، مورد استفاده قرار میگیرند.
مزایای ساندویچ پانلهای عایق صدا
جذب صدا
مهمترین مزیت این نوع پانلها، عملکرد آنها است. بدینترتیب که با برخورد صداهای اضافه به اولین لایه پانل، صداها کاملاً جذب میشوند. با این حال اگر شدت صدا زیاد باشد، لایه میانی و لایه سوم بهترتیب صدا را جذب کرده و مانع رسیدن نویز به محیط اکوستیک میشوند
وزن کم و حمل آسان
وزن بسیار پایین پانلهای عایق صدا، حملونقل آنها را ساده کرده استه
هزینه پایین و مقرونبهصرفه
عایق صدا، حرارت و رطوبت
کاربرد ساندویچ پانل های عایق صوت در صنایع مختلف
عایق صوتی برای ساختمانها
- ساندویچ پانل عایق صوتی معمولاً در ساختمانهای صنعتی، تجاری و مسکونی به عنوان عایق صوتی برای کاهش نویز و صداهای محیطی استفاده میشود.
صنایع خودروسازی
- در صنعت خودروسازی، ساندویچ پانل عایق صوتی برای کاهش نویز و صدای ماشینها در کابین خودرو استفاده میشود.
صنایع هواپیماسازی
- در صنعت هواپیماسازی، ساندویچ پانل عایق صوتی به عنوان پوشش دیوارههای داخلی کابین هواپیما، جهت کاهش نویز و صداهای محیطی استفاده میشود.
صنایع کشاورزی
- در صنایع کشاورزی، ساندویچ پانل عایق صوتی برای ساخت انواع سالنهای پرورش دام و طیور، انبارهای محصولات کشاورزی و گلخانهها استفاده میشود.
صنایع صوتی
- در صنایع صوتی و ضبط صدا، ساندویچ پانل عایق صوتی به عنوان پوشش دیوارهها و سقفهای استودیوهای ضبط صدا و همچنین سالنهای کنسرت استفاده میشود.
صنایع دریایی و فضایی
- در صنایع دریایی و فضایی، ساندویچ پانل عایق صوتی برای کاهش نویز و صداهای محیطی در کشتیها، زیرسازیهای فضایی و سایر تجهیزات استفاده میشود.